Deputatul PSRM Radu Mudreac, denunțat la Procuratura Generală: A „uitat” să declare 4,5 milioane de lei

0 149

Deputatul socialist Radu Mudreac a fost denunțat la PG și e pasibil de răspundere penală pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani.

Asta după ce Autoritatea Națională de Integritate a stabilit că parlamentarul nu a declarat 4,5 milioane de lei la declararea averii.

ANI, care a emis act de constatare a încălcării regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către Radu Mudreac,

a inițiat procedura de control la începutul anului 2020, în baza unei sesizări din partea unei organizații non-guvernamentală din domeniul prevenirii corupției.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a stabilit o diferență vădită, în mărime de peste 4 milioane 500 de mii de lei, între averea dobândită și veniturile realizate de către deputat și familia sa, pe parcursul perioadei decembrie 2014 – august 2016.

Această sumă a fost identificată de către inspectorul de integritate în conturile bancare deschise pe firma familiei, administrată de către soție,

iar deputatul avea calitatea de fondator. Ulterior, firma a fost înstrăinată.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, deputatul a menționat că firma respectivă a încheiat contracte de împrumut cu diverse persoane fizice prin care a contractat împrumuturi financiare în sumă totală de peste 4 milioane 790 de mii de lei pentru construcția unui unui spațiu comercial în centrul capitalei.

Inspectorul de integritate a respins argumentele invocate de către subiect, deoarece persoanele fizice vizate nu dispuneau oficial de mijloace financiare

pentru împrumutarea unor astfel de sume.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate a remis un denunț către Procuratura Generală a Republicii Moldova pe aspectul comiterii a două infracțiuni

ce cad sub incidența Codului Penal al Republicii Moldova – îmbogățire ilicită și spalarea banilor.

Suplimentar, a fost sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru efectuarea unui control fiscal asupra subiectului pe perioada vizată.

Actul emis de ANI poate fi contestat în instanța de contencios administrativ.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata