Dezastru ecologic în Kamceatka. 95% din viața marină de pe fundul apei a fost eradicată

1 214

Aproape toate organismele ce trăiesc pe fundul apei au fost eradicate de un fenomen încă neidentificat survenit pe coastele peninsulei Kamceatka din orientul extrem al Rusiei, relatează The Moscow Times.

Guvernatorul Kamceatkăi, Vladimir Solodov, a declarat că sunt investigate în prezent trei ipoteze privind sursa poluării, respectiv o contaminare provocată de om, un fenomen natural sau algele adunate la ţărm de vântul puternic. Mai există şi o teorie care face referire la activitatea seismică şi vulcanică din zone ale acestei peninsule.

Oamenii de știință ruși i-au relatat lui Solodov după o expediție efectuată în zonă pentru a colecta mostre că până la 95% din toată viața marină de pe fundul mării din Golful Avacha a murit.

„Pe țărm nu am găsit multe animale marine mari sau păsări moarte”, a declarat cercetătorul Ivan Usatov, adăugând că „însă scafandrii au descoperit că bentosul (n.r. organismele vii, animale și vegetale, care trăiesc pe fundul unui bazin de apă) de la o adâncime de 10-15 metri este mort în proporție de 95%”.

„Unii pești mari, creveți și crabi au supraviețuit dar în numere foarte mici”, a relatat Usatov.

Oamenii de știință de la Rezervația Naturală Kronotsky și Institutul pentru Pescării și Oceanografie din Kamceatka l-au avertizat pe guvernatorul regiunii că dispariția acestor organisme va cauza moartea animalelor care se bazau pe ele pentru hrană.

„După această scufundare pot confirma existența unui dezastru ecologic. Ecosistemul a fost subminat semnificativ, lucru care avea consecințe pe termen lung întrucât toată natura este interconectată”, a declarat Alexandr Korobov, unul dintre scafandrii care au participat la expediție, acesta adăugând că a resimțit arsuri chimice după scufundare.

1 Comentariu
  1. igor spune

    De atata, acolo pe Kamceatca e locul Porcului dodon

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata