Din 1 ianuarie, cererea pentru reexaminarea pensiei poate fi depusă online

0 68

Începând cu 1 ianuarie 2021, cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă poate fi depusă în mod electronic, prin intermediul paginii web

a Casei Naționale de Asigurări Sociale, www.cnas.md, accesând bannerul „Reexaminare pensie”, sau prin portalul guvernamental al serviciilor publice www.servicii.gov.md. Pentru depunerea cererii, trebuie introdus IDNP-ui datei de naștere a beneficiarului.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, în cazul în care persoana nu are posibilitatea de a depune cererea online pentru reexaminarea pensiei, o poate depune pe suport de hârtie. Pentru aceasta, trebuie să se prezintă la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, conform vizei de domiciliu, cu buletinul de identitate, în original și copie. Totodată, cererea pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă poate fi depusă la subdiviziunea teritorială de un reprezentat desemnat prin procură.

De la 1 ianuarie 2021, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl au beneficiarii de pensii, stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare după stabilirea acestui drept de la 7 la 10 ani. Potrivit estimărilor, mai bine de 18 mii de pensionari vor depune cereri pentru reexaminarea pensiei.

CNAS menționează că noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare, la organul teritorial de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat.

Din 1 ianuarie 2021 beneficiarii de pensii  pot să-şi programeze vizita la CTAS în regim online, prin intermediul paginii web a CNAS www.cnas.md, accesând bannerul „Programare online la CTAS”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata