Dionis Cenușa: Victoria obținută de PAS are câteva explicații

0 80

Rezultatul alegerilor a fost o surpriză pentru toate forțele politice din țară, inclusiv pentru comunitatea internațională. Au lipsit careva clopote care să prezică acest rezultat. Declarațiile au fost făcute, pentru TRIBUNA, de analistul politic Dionis Cenușa.

Expertul a menționat că era conștientizat faptul că PAS va câștiga, deoarece Președintele Sandu promova o agendă publică identică și practic a fost principalul factor obiectiv care a ajutat PAS-ul să învingă la alegeri. Dar nu au existat premise pentru ca PAS să obțină cu atâta ușurință 50+1 de voturi și să se apropie atât de mult de o majoritate constituțională.

“Victoria obținută de PAS are câteva explicații. Pe intern, sondajele au creat o sinergie pozitivă în jurul acestui partid. Multitudinea de sondaje în care PAS era menționat ca și câștigător a avut un caracter persuasiv indubitabil. Totodată, Președintele Sandu a promovat, dacă nu partidul, atunci agenda politică a acestuia. Integritatea Maiei Sandu este principalul atu, care se răspândește lejer spre cei care îi devin loiali acesteia. Mai mult decât atât, partidul a exploatat acțiunile Președintelui Sandu, inclusiv atunci era vorba despre comunicarea hiperactivă cu diaspora. În altă ordine de idei, asocierea cu Sandu și poziționarea drept partid pro-UE a contribuit masiv la sporirea simpatiilor electorale. Reticența unei bune părți a mass-media și a societății civile de a formula mesaje critice adresate Președintelui Sandu sau PAS la fel a avut un anumit efect favorabil. Toate aceste aspecte au adus beneficii pentru PAS”, a explicat el.
Totodată, potrivit lui Cenușa, este prematur să se concluzioneze că soarta celorlalte partide de dreapta este terminată.
“Depinde de acțiunile și discursul celor de la PAS. Dacă în locul realismului, proporționalității și moderației vom vedea aroganță, exclusivism și lipsă de pragmatism, atunci polularitatea PAS se va dezumfla. Efectele negative adiacente o pot afecta pe Președintele Sandu. Deci, succesul PAS va deveni esențial pentru imaginea Maiei Sandu în țară și mai puțin în străinătate, unde prevalează un subiectivism riscant în legătură cu avansul politic al PAS”, a spus el.
Cu referire la opoziția parlamentară, analistul politic a menționat că tandemul comunist-socialist pare să-și pună drept scop demonstrarea ineficienței și lipsei de pregătire a celor de la PAS.
“Igor Dodon a spus foarte clar că ei vor monitoriza foarte atent cum PAS își îndeplinește propriile promisiuni electorale. De aceea, pe lângă agenda anticorupție, PAS va fi forțat să acorde atenție altor promisiuni social-economice făcute în campania electorală. Cu alte cuvinte, în calitate de opoziție, Socialiștii și Comuniștii vor încerca să acumuleze puncte politice de fiecare dată când va gafa PAS sau Președintele Sandu și viitorul guvern”, a conchis Cenușa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata