DOC | 100 de euro pe oră și 1 milion de dolari onorariu; Fadei Nagacevschi ar fi apărat interesele lui Veaceslav Platon

0 349

Republica Moldova riscă să piardă 59 de milioane de dolari în dosarul „Energoalians”, o companie ucraineană în spatele căreia s-ar afla Veaceslav Platon.

Despre aceasta scrie Ziarul Național, publicația menționând că un rol important a avut în acest caz și actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, anterior avocat. De cealaltă parte, Fadei Nagacevschi califică informațiile drept „o nouă legendă”.

Epopea litigiilor „Energialians” împotriva RM a început la sfârșitul anilor 90. În 2001, o Judecătorie de la Kiev a emis o hotărâre privind recuperarea de la două companii moldovenești, inclusiv Red-Nord, a unei datorii de 1,1 milioane de dolari.

Au urmat litigii care au durat ani de zile. Instanțele de judecată din RM au emis decizii finale, iar firma lui Platon nu a mai încasat banii.

În 2010, Platon decide să meargă la CEDO.

Aici în joc ar fi intrat Fadei Nagacevschi, scrie Ziarul Național. Acesta a semnat un contract cu „Energoalians” pentru prestarea de servicii juridice pentru o taxă

bine stabilită – 100 de euro pe o oră.

În numele clientului, semnătura pe contract este pusă de administratorul companiei, Igor Sokolov. În scurt timp, avocatul Nagacevschi a depus cererea la CEDO,

iar în anexa contractului a fost stabilit faptul că, în caz de câștig de cauză, onorariul său e de 20% din valoarea sumei adjudecate.

„Răbdarea lui Platon încă crăpa. Atunci, avocatul Nagacevschi a ales o altă cale. L-a sfătuit pe Platon să meargă într-o instanță de arbitraj.

În octombrie 2013, Curtea de Arbitraj s-a reunit ad-hoc la Paris și a decis să recupereze din RM circa 35 de milioane de dolari în favoarea „Energoalians”.

În 2019, o instanță de judecată americană recunoaște hotărârea arbitrală și o aplică pe teritoriul SUA.

Între timp, suma se ridica la 59 de milioane de dolari, iar dreptul de a o revendica îi este transferat companiei „Stilex” înregistrată tot în Ucraina”, mai scrie ZN.

La scurt timp după apariția articolului, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a publicat pe pagina sa de facebook următorul mesaj:

„Lansatorii de fake-uri sunt tentați să coase o nouă legendă: „Platon, „Energoalians”, Nagacevschi… Au creat un așa-zis „articol de presă”,

au anexat un pretins contract de asistență juridică nesemnat de nimeni și gata „Marea Investigație” au finalizat-o.

Dragi reprezentanți mass-media, nu discut public activitatea mea anterioară de avocat, cine mi-au fost clienți și ce onorarii încasam,

dar fiți mai inventivi când sugeți articole „bombă” din deget. Vă faceți de rușine.”

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata