DOC | Atac raider în stil mafiot. Vladimir Andronachi ar vrea să deposedeze Moldova de milioane de euro

0 235

Republica Moldova riscă să piardă un teren de peste 40 de ari, situat în cea mai scumpă regiune din orașul Odesa, pe celebra plajă Arkadia, prin intermediul unei scheme puse în aplicare de Vladimir Andronachi. Prețul terenului este estimat la aproximativ 3 milioane de euro. Pe teren este amplasat Consulatul Republicii Moldova în orașul Odesa. Locația este una extraordinară, între cele mai luxoase hoteluri de pe litoralul ucrainean al Mării Negre. La o azvârlitură de băț de celebra plajă Ibiza și clubul Itaka, acolo unde își odihneau ciolanele Țuțu și Andronachi în vremuri mai bune, scrie JurnalTV.

Terenul este amplasat pe strada Postmitnogo nr.2, în imediata apropiere a complexului Sanatoriului Moldova, din cadrul căruia a și făcut parte. Însăși somptuoasa clădire a sanatoriului, lăsat astăzi în paragină, este la mai puțin de 100 de metri de imobilul în cauză.

La ședința de Guvern din 27 februarie 2019, adică la trei zile după alegerile parlamentare, s-au aprobat mai multe hotărâri dubioase, iar una dintre cele mai grave este cea cu nr. 142, prin care se decide un schimb între clădirea consulatului și o altă clădire din Odesa, situată pe strada Tinysta 6/4-A. Din imaginile oferite de hărțile online, se poate vedea că acolo este amplasat, pe un teren mai mic de 4 ari, un imobil în două nivele, cu o suprafață care cu greu ar putea fi suficientă pentru un consulat.

Așadar, autoritățile de la Chișinău, care ar trebui să apere interesele Republicii Moldova, decid să facă schimb între clădirea consulatului și terenul aferent de aproape jumătate de hectar și această casă de locuit, amplasată pe o suprafață mai mică de 4 ari. JurnalTV scrie, potrivit unor surse, în timp ce terenul pe care este amplasat consulatul ar avea o valoare de piață de aproape 3 milioane de euro, casa de locuit și terenul aferent ar costa de 20 de ori mai puțin. Mai mult decât atât, casa îi aparține, prin intermediari, nimănui altcuiva decât lui Vladimir Andronachi, unul dintre „copiii” adoptivi ai lui Vladimir Plahotniuc și marii implementatori de scheme și atacuri raider în ultimii 17 ani.

După un an și jumătate și o serie de demersuri și avertizări că statul urmează să aibă prejudicii de milioane de euro de pe urma acestei escrocherii, Guvernul Chicu decide, la 31 iulie 2020, să abroge hotărârea lui Filip de la 27 februarie 2019. Urmată de părăsirea fracțiunii PD de către Andronachi, ulterior Pavel Filip anunțând că l-a exclus pe Andrnachi din rândurile PD.

La 23 octombrie, Judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani), prin decizia judecătoarei Liudmila Holevițcaia, decide să-i dea câștig de cauză unei oarecare Irina Rolemskaia, intermediara lui Andronachi în schema cu consulatul. După cum se menționa mai sus, terenul pe care este amplasată clădirea este situat în imediata apropiere a Sanatoriului Moldova, și a făcut parte din întregul complex până în 2008.

Astfel, hotărârea de Guvern prin care se stopa escrocheria este anulată în instanță, iar statul, prin intermediul MAEIE și APP, este obligat să pună în aplicare trocul de pe urma căruia Republica Moldova urmează să piardă în jur de 3 milioane de euro.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata