DOC | Cine sunt câștigătorii concursului pentru funcția de judecător la CEDO din partea Moldovei

0 33

Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a înaintat Guvernului spre aprobare

primii trei candidați care au acumulat cel mai mare punctaj în cadrul concursului desfășurat miercuri.

Pe pagina sa de Facebook ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a afișat numele celor trei și punctajul pe care l-au acumulat aceștia. Este vorba despre:

– Scobioală Diana – 99,7 p.
– Grosu Vladimir – 97, 4 p.
– Eșanu Nicolae – 93, 7 p.

Diana Scobioală este directoarea Institutului Național al Justiției (INJ). Aceasta are studii în drept, la Universitatea de Stat și studii postdoctorat la Academia de Științe a Moldovei. Aceasta este conferențiar universitar și formator la INJ, iar din 2012, îndeplinește și funcția de coordonator naţional al Programului HELP al Consiliului Europei, un program pentru formarea juriştilor.

Din decembrie 2006 până în iunie 2011, Vladimir Grosu a fost reprezentant al Guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În 2019, cotidianul.md scria că Vladimir Grosu se număra printre semnatarii garanțiilor de stat în valoare de 5,3 miliarde de lei, pentru jaful din sistemul bancar.

Nicolae Eșanu a fost secretar de stat la Ministerul Justiției, după ce anterior, între 2004-2009 și 2013-2017 a exercitat funcția de viceministru în cadrul aceluiași minister. Din 2005, Nicolae Eșanu a fost reprezentant al R. Moldova la Comisia de la Veneția, fiind membru, iar din 2017, membru supleant al Comisiei.

Acesta deține licența de avocat și în anumite perioade a fost lector la Universitatea de Stat din Moldova, Catedra Drept civil.

În cadrul concursului s-au înscris 13 candidați. Săptămâna trecută, în urma examinării dosarelor pretendenților, comisia a decis să admită la proba interviu 11 candidați. În listă s-au regăsesc nume sonore, precum cel al fostului purtător de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, fratele ex-procurorului general Corneliu Gurin, Marin Gurin, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, dar și fostul consilier al lui Ion Chicu, Nicolae Eșanu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata