DOC | Comratul vrea deputați în Parlament, aleși în circumscripții uninominale. Cere modificarea Codului Electoral

0 21

Un grup de deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei a elaborat un proiect de lege, expediat recent în Parlamentul R.Moldova, privind modificarea Codului Electoral. Mai exact, aleșii din autonomia găgăuză propun crearea unui cadru juridic și de reglementare care să ofere posibilitatea de formare a circumscripțiilor uninominale pe teritoriul UTA Găgăuzia în cadrul scrutinelor parlamentare, scrie deschide.md.

Potrivit reprezentanților APG, actualul sistem electoral proporțional „nu garantează absolut reprezentarea politică a autonomiei în cel mai înalt organ legislativ al țării”.

Acest sistem lasă reprezentarea poporului găgăuz în Parlament exclusiv la discreția partidelor politice, care includ reprezentanți ai Găgăuziei în listele lor de candidați în funcția de deputat bazate exclusiv pe interesele partidului. Cu un astfel de sistem, este destul de evident că deputații, originari ai UTA Găgăuzia, aleși pe listele de partid închise, urmând disciplina partidului, în activitățile lor parlamentare nu pot trata pe deplin problemele de interes pentru Găgăuzia”, menționează autorii proiectului.

Totodată, ei aduc exemple mai multor state, printre care Finlanda, Danemarca și Italia, unde sistemul electoral permite minorităților naționale să aibă reprezentant în forul suprem.

În acest sens, ei propun ca Găgăuzia să aibă o cotă din 5 parlamentari din cei 101, aleși în cadrul unui sistem uninominal. Astfel, autonomia găgăuză ar urma să fie împărțită în cinci circumscripții.

De precizat că la moment în Parlament sunt mai mulți deputați originari din UTA Găgăuzia. Este vorba despre socialiștii Ivanna Koksal, Fiodor Gagauz, Alexandr Suhodolski, Vladimir Odnostalco.

 

 

sursa: deschide.md

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata