DOC | Curtea Constituțională a decis să nu suspende două legi contestate de către democrați. Despre ce este vorba

0 711

Curtea Constituțională (CCM) a decis să nu suspende două legi contestate de către deputații democrați.

Este vorba despre legile cu privire la activitatea farmaceutică și medicamente. Totuși, magistrații au suspendat doar punctul 3, din articolul 1, în care se enunță

cum se stabilește prețul medicamentelor.

Sesizarea la CCM a fost depusă de către deputații democrați Monica Babuc, Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza, Igor Vremea.

Autorii sesizării menționau că prevederile legilor contravin mai multor norme din Constituție și reprezintă o amenințare gravă a interesului public de securitatea farmaceutică și un atentat la sănătatea fiecărui consumator de medicamente.

Potrivit lor, prevederile legilor respective vor genera pericolul stimulării concurenții neloiale a farmaciilor mobile în raport cu farmaciile staționare, amplasate în clădiri, iar din cauza acestei concurențe neloiale persistă riscul dispariției farmaciilor clasice și rămânerea pe piață doar a unităților farmaceutice mobile, ceea ce potrivit autorilor este contrar interesului public general.

Curtea a constatat că autorii sesizării nu au argumentat cererea de suspendare a legilor contestate. În particular, ei nu au demonstrat că nesuspendarea

acțiunii legilor contestate ar fi de natură să provoace „eventuale prejudicii şi consecințe negative iminente şi ireparabile ale aplicării legii contestate”.

Totuși, pe 4 ianuarie curent CCM a admis cererea de suspendare a articolului 1, punctul 3 din legea 240, până la soluționarea în fond a cauzei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata