DOC | Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PSRM privind desemnarea lui Gavriliță la funcția de premier

0 83

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de către deputații Partidului Socialiștilor care au atacat decretul semnat de șefa statului, Maia Sandu, privind înaintarea pentru prima oară la șefia Guvernului a fostei ministre a Finanțelor, Natalia Gavrilița. Înalta Curte și-a motivat decizia prin faptul că decretul contestat s-a consumat.

„În baza decretului contestat, dna Natalia Gavrilița a solicitat votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. Pe 11 februarie 2021, Parlamentul a examinat solicitarea candidatului la funcția de prim-ministru și nu a susținut-o. Astfel, prin respingerea solicitării de învestitură a Guvernului, decretul contestat s-a consumat. În jurisprudența sa, Curtea a statuat că actele consumate nu pot fi supuse controlului de constituționalitate. Curtea reține că sesizarea este lipsită de obiect şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, se arată în decizie.

Sesizarea a fost depusă de către parlamentarii Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski. „Subliniem că prin emiterea decretului criticat, președintele Republicii Moldova a sfidat nu doar autoritatea Constituției, dar și a Curții Constituționale, care în jurisprudența sa recentă a decis că exercițiul învestirii Guvernului urmează să fie unul sincer și responsabil”, au scris atunci deputații în sesizare.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata