DOC | Decizia CEC la contestația lui Renato Usatîi prin care a cerut excluderea lui Igor Dodon din cursa prezidențială

0 196

Contestația lui Renato Usatîi prin care acesta a cerut excluderea candidatului independent susținut de socialiști din cursa prezidențială a fost declarată inadmisibilă de către Comisia Electorală Centrală. Potrivit deciziei, contestația a fost declarată inadmisibilă pentru că fost „depusă de un subiect care nu dispune de acest drept”, scrie sursa citată.

Mai exact, CEC spune că „Codul electoral atribuie dreptul de a depune contestații doar alegătorilor și concurenților electorali/ În speță, contestația este depusă de președintele Partidului Politic „Partidul Nostru” Renato Usatîi. Astfel, sesizăm că partidele politice nu sunt îndreptățite să formuleze contestații. Tot în această ordine de idei, Codul administrativ, aplicabil procedurii examinării contestațiilor care este o procedură administrativă, prevede că autorul unei petiții/sesizări (în speță contestație) trebuie să urmărească un interes personal. În cauza examinată, partidul politic nu poate să urmărească un interes personal, prin urmare Comisia urmează să țină cont de acestea circumstanțe și să declare ca fiind inadmisibilă contestația, fiind depusă de un subiect care nu dispune de acest drept”.

Totodată, cu referire la încălcările semnalate de liderul Partidului Nostru, CEC spune că „cele invocate, nu corespund realității, se bazează pe presupuneri și pe aprecieri unilaterale și arbitrare, fără a ține cont de raporturile juridice stabilite între părțile vizate, fiind urmărit scopul de a denigra concurentul electoral în ultimele zile a campaniei electorale și a obține dividende politice”.

Precizăm că Usatîi a solicitat excluderea lui Dodon din cursa prezidențială după ce presa a relatat despre faptul că Igor Dodon ar utiliza resursele administrative în campania electorală.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata