DOC | Fostul șef SIS, Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de le în dosarul expulzării profesorilor turci

0 53

Fostul șef al SIS, Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei în dosarul expulzării profesorilor turci. O confirmă hotărârea instanței de judecată, publicată de site-ul safenews.md. Potrivit deciziei, Botnari este privat și de dreptul de a ocupa o funcție publică în următorii cinci ani, scrie sursa citată.

Despre faptul că Vasile Botnari a scăpat doar cu o amendă de 88 de mii de lei a scris și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

„Am primit o informație care m-a șocat de-a dreptul – se pare că Vasile Botnari nu a fost condamnat nici măcar la închisoare cu suspendare, cum spunea procuratura. Pentru răpirea și deportarea a 7 oameni nevinovați a fost condamnat cu… amendă. Amendă! De 80 de mii de lei”, a scris pe Facebook deputatul PAS.

Litvinenco a mai menționat că procurorii, care au cerut inițial doi ani de închisoare pentru fostul șef SIS, singurul vinovat în dosarul expulzării celor 7 profesori turci, nici măcar nu au contestat sentința pronunțată de magistrații Judecătoriei Buiucani.

Am solicitat un comentariu de la procurorul de caz Victor Plugaru. Acesta a refuzat să ofere vreo declarație.

„Nu oferim niciun comentariu până când nu avem permisiunea instanței. Noi am cerut ca acest dosar să fie desecretizat”, ne-a spus Plugaru.

Documentul de mai jos îl contrazice pe procurorul general, Alexandru Stoianoglo, care a spus luni la „Politica” Nataliei Morari că Vasile Botnari a fost condamnat acum o lună la închisoare cu suspendare și ar fi achitat deja 125 de mii de euro pierduți de R. Moldova la CEDO.

„El a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci”, a mai spus procurorul. Alexandr Stoianoglo susține că Vasile Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata