DOC | Încă o cerere de strămutare a dosarului Șor de la Curtea de Apel Cahul, respinsă de CSJ

0 33

Dosarul lui Ilan Șor rămâne la Curtea de Apel Cahul. Asta după ce Curtea Supremă de Justiție a respins o nouă cerere de strămutare a cazului la o altă instanță egală în grad. Decizia a fost luată astăzi, 23 iunie, și este irevocabilă. „Respinge cererea înaintată de către avocaţii Colenco Aureliu şi Calaida Denis în numele inculpatului, privind strămutarea judecării cauzei penale în privinţa lui Şor Ilan, învinuit de comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 190 alin. (5), 243 alin. 5 (3) lit. b) Cod penal, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanţă egală în grad, ca fiind neîntemeiată”, se arată în decizia de astăzi a CSJ.

Totodată, în document se menționează că „analizând circumstanțele invocate de către apărători în cererea de strămutare, Colegiul penal constată că, aceştia îşi exprimă neîncrederea faţă de completul de judecată care examinează cauza, criticând soluțiile emise pe parcursul examinării cauzei, indicând că îi sunt încălcate grav drepturile inculpatului, pe motiv că instanţa a admis un şir de încălcări, totodată, toţi judecătorii Curţii de Apel Cahul sunt părtinitori în raport cu cauza penală, fiind imposibilă examinarea obiectivă a cauzei în respectiva instanţa”.

„În acest sens, Colegiul penal subliniază că, motivele expuse în susţinerea cererii de strămutare, privind pretinsa imparțialitate a judecătorilor Curții de Apel Cahul, potrivit legii nu constituie temei de strămutare, deoarece circumstanțele noi indicate în cerere, nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei, astfel fiind criticate acțiunile judecătorilor pentru modul în care derulează procesul de judecare a cauzei penale, fiind invocate aceleași caracteristici de pretinsă imparțialitate a judecătorilor”, se mai arată în hotărâre.

Cererea de strămutare a fost depusă de către avocaţii Aureliu Colenco şi Denis Calaida în numele lui Șor. O solicitare similară a fost respinsă de CSJ pe data de 16 iunie curent.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată. În 2017, primarul de Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, fiind învinuit că ar fi obținut 5 miliarde și jumătate de dolari de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shor. Ilan Șor, care se declară nevinovat, a fugit din tară în vara anului 2019, după ce democrații au pierdut puterea.

De atunci, acesta a făcut nenumărate declarații și s-a dat cu părerea în probleme de ordin social și politic, însă toate acestea – în format virtual. În luna martie, dosarul lui Ilan Șor i-a fost repartizat lui Tudor Berdilă, tot el și raportor în completul de judecători care examinează cauza penală, după ce a fost aprobată demisia judecătoarei Nina Veleva, fost raportor în acest dosar.

Acesta a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, după ce democrații au pierdut guvernarea și a fost anunțat în căutare internațională.

 

 

sursa: tv8.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata