DOC | Platforma DA propune un proiect de interpretare a Codului Electoral pentru a anula Circulara CEC

0 60

Platforma DA propune un „proiect de lege pentru interpretarea” prevederilor Codului Electoral ce se referă la noțiunea de „concurent electoral”. Mai exact, proiectul, înregistrat de deputatul Dinu Plîngău, are drept scop repararea erorilor admise anterior, prin care partidele politice au fost egalate cu alte entități juridice și lipsite de posibilitatea de a-și susține candidatul în cadrul scrutinului prezidențial.

Astfel, se propune introducerea următoarei precizări:

„Candidații pentru funcția de președinte al R.Moldova, precum și partidele politice, organizațiile social-politice și blocurile electorale care au înaintat candidați înregistrați de către Comisia Electorală Centrală sunt concurenți electorali – în cazul alegerilor prezidențiale, potrivit noțiunii de «concurenți electorali» din Codul Electoral”, se indică în proiect.

Amintim că la data de 15 septembrie Comisia Electorală Centrală a expediat în adresa partidelor politice o circulară privind modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali, fapt care a stârnit mai multe critici din partea actorilor politici. Mai exact, formațiunile s-au arătat nemulțumite de faptul că, reieșind din această circulară, partidele care au desemnat candidații la scrutinul prezidențial pot vira în „Fondul electoral” doar 12 salarii medii lunare pe economie, la fel ca și alte persoane juridice.

Ulterior, CEC a venit cu o reacție prin care a precizat că circulara reiese din modificările legislației, votate de Parlament în 2019, iar toate acuzațiile în adresa instituției sunt nefondate.

 

sursa: deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata