DOC | Proiect de lege: Coletele cu o valoare mai mare de 100 de euro ar putea fi impozitate

0 94

Începând cu anul viitor, coletele cu o valoare mai mare de 100 de euro ar putea fi impozitate, chiar dacă nu au un caracter comercial. Prevederea a fost inclusă în documentul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Acesta urmează să fie aprobat de Guvern și adoptat de către Parlament.

Una dintre prevederile din documentul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021 se referă la revizuirea tratamentului fiscal al mărfurilor transportate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale.

Autorii proiectului sunt reprezentanții Ministerului Finanțelor. Aceștia atrag atenția că Republica Moldova înregistrează o majorare rapidă a numărului de colete poștale importate, aceasta fiind determinată de creșterea comerțului electronic. Mai mult, potrivit acestora, pragul neimpozabil pentru coletele ce sunt achiziționate de la companii nerezidente „rămâne a fi mare în comparație cu țările UE unde pragul este de 22 de euro”.

Proiect de lege: Coletele cu o valoare mai mare de 100 de euro ar putea fi impozitate (DOC)
Proiect de lege: Coletele cu o valoare mai mare de 100 de euro ar putea fi impozitate (DOC)

„Ținând cont de dezvoltarea rapidă a comerțului electronic, pragul neimpozabil major reprezintă o amenințare pentru baza încasărilor fiscale. Mai mult ca atât, acesta este generator de concurență neloială față de producătorii autohtoni și importatorii rezidenți. Astfel, prin prisma proiectului se prevede revizuirea tratamentului fiscal aplicat mărfurilor importate în cadrul tranzacțiilor comerciale (B2C – de la business la consumator) prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, cu aplicarea facilităților fiscale și vamale asupra mărfurilor care nu depășesc plafonul valoric de 100 euro, și nu au caracter comercial”, se arată în document.

Autorii inițiativei mai menționează că importanța propunerii derivă din necesitatea asigurării concurenței loiale între mărfurile importate/autohtone și cele procurate prin intermediul trimiterilor poștale: „Modificarea are ca scop asigurarea veniturilor la buget în vederea respectării principiului echității fiscale și acumulării adiționale a veniturilor bugetare ca ulterior acestea să fie direcționate în mod prioritar asupra domeniilor social-economice importante”.

În prezent, plafonul respectiv constituie 200 de euro per expediere. Acesta a fost micșorat anul trecut de guvernul Sandu. Anterior, suma pentru care nu se percepeau taxe vamale era mai mare: de 300 de euro pentru coletele venite pe cale terestră și de 430 de euro pentru cele pe cale maritimă și aeriană.

 

 

sursa: newsmaker.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata