DOC | Stare de urgență: Textul integral al măsurilor valabile până pe 30 mai

0 152

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, joi, 1 aprilie, să impună măsuri urgente care ar reduce contactul fizic și ar limita răspândirea virusului Covid-19 pe teritoriul Republici Moldova.

Astfel, membrii CSE au dispus desfășurarea procesului educațional la distanță, cu excepția grădinițelor. Totodată, în instituțiile publice și private, vor fi atrași la muncă la birou doar 30% dintre angajați, restul angajaților vor munci de la distanță. În entitățile care nu pot asigura munca la distanță, aceasta se va organiza pe grupe. Excepție face Agenția Servicii Publice, care va activa în baza programărilor prealabile, astfel încât să se evite formarea cozilor.

Totodată, în orașele Chișinău și Bălți va fi interzisă deplasarea persoanelor în afara locuințelor în intervalul orelor 23:00 – 05:00. În plus, se interzice aflarea persoanelor în spații publice, cum ar fi parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă, sau terenuri sportive.

CSE a interzis întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze furnizarea serviciilor, prin deconectarea locurilor de consum, sau să aplice penalități pe motiv de neachitare de către consumatorii casnici a facturilor de energie electrică, termică, telefonie fixă, gaze naturale sau apă potabilă consumată. Deconectarea de la utilități poate fi făcută doar în cazul în care este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor.

Se instituie moratoriu, până la 30 mai 2021, asupra controalelor de stat planificate de către organele abilitate cu funcții de control asupra activității de întreprinzător. Această interdicție nu se vor efectua controale de către ANSA, ANSP, IPM și ANRE.

Premierul interimar a anunțat că în caz de solicitare, conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice republicane, municipale sau raionale, dar și prestatorii de servicii medicale de drept privat sunt obligați să asigure detașarea personalului către instituțiile spitalicești cu profil Covid-19.

În cadrul briefingului de presă, susținut imediat după ședința CSE, șeful interimar al Guvernului a declarat că membrii Comisiei examinează mai multe posibile măsuri de susținere a comunității de afaceri.

”Suntem în proces de identificare a resurselor financiare pentru determinarea unor acțiuni de sprijin a businessului. Prin urmare, propunerile de măsuri pentru încurajarea mediului de afaceri și susținerea agenților economici, precum și pentru protecția cetățenilor afectați de impunerea stării de urgență vor fi hotărâte la următoarea ședință a CSE și dispuse într-o Dispoziție ulterioară”, a subliniat Aureliu Ciocoi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata