Doliu în lumea teatrului: Actriţa Eugenia Botnaru a plecat la cele veşnice

0 44

Actriţa Eugenia Botnaru s-a stins din viaţă la vârsta de 84 de ani.

“Uniunea Teatrală din Moldova este îndurerată de trecerea la cele veşnice a actriţei Eugenia Botnaru, Maestru în Artă. Ne exprimăm regretul profund şi condoleanţele pentru cei apropiaţi! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, se arată în mesajul Uniunii Teatrale din R. Moldova.

Şi preşedintele ales, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de condoleanţe. “Îmi vine foarte greu să cred că doamna Eugenia Botnaru nu mai este. Mult îndrăgita actriţă Eugenia Botnaru. Mult respectatul pedagog Eugenia Botnaru. Minunatul om Eugenia Botnaru. Ori de câte ori am avut ocazia să o văd pe scenă, i-am admirat talentul actoricesc deosebit. Ori de câte ori am avut ocazia să comunic personal cu dumneaei, i-am admirat energia, zâmbetul şi vorba înţeleaptă. A fost unul dintre oamenii care niciodată nu au rămas indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă în societate. A fost un om care întotdeauna a împărţit atenţie şi căldură celor din jur. Sincere condoleanţe celor apropiaţi şi tuturor celor care au cunoscut-o şi au admirat-o”.
“La 4 decembrie 2020 s-a aşternut din nou doliul în lumea culturii naţionale prin decesul îndrăgitei actriţe de teatru şi film Eugenia Botnaru, care s-a dedicat cu abnegaţie lumii artelor spectacolului, reuşind timp de peste şase decenii să fie una dintre cele mai vibrante prezenţe scenice, să inspire noile generaţii de actori şi să insufle publicului spectator o dragoste aparte pentru lumea teatrului. Eugenia Botnaru a jucat în perioada 1957-1990 sute de spectacole în cadrul Teatrului dramatic „A.S.Puşkin”, ulterior activând în cadrul Teatrului Epic de Etnografie şi Folclor „Ion Creangă” şi în cadrul Studioului „Buciumul”. În perioada de aur a cinematografiei moldoveneşti, Eugenia Botnaru a fost şi o prezenţă remarcabilă în cadrul Studioului „Moldova-Film”, roluri precum cel al protagonistei din „Singur în faţa dragostei” fiind puncte de reper pentru măiestria actoricească feminină. Eugenia Botnaru a reprezentat un model uman desăvârşit, inclusiv sub aspect pedagogic, o personalitate dedicată artei actoriceşti şi o femeie puternică al cărei nume trebuie să fie înveşnicit în cartea de onoare a neamului. Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor din lumea artelor spectacolului şi filmului, şi tuturor celor care au cunoscut-o şi preţuit-o pe Eugenia Botnaru. Dumnezeu să o odihnească în pace. Lumină lină, Eugenia Botnaru!”, se spune în necrologul semnat de Parlamentul R. Moldova.

Eugenia Botnaru s-a născut la 3 ianuarie 1936, în satul Gribova, raionul Drochia, Republica Moldova.  A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Arte „G. Muzicescu” din Chişinău în ani 1958–1962, în clasa profesorilor V. Gherlac, P. Baracci, V. Cupcea. A jucat în sute de spectacole de teatru, film şi spectacole radio. Are mulţi discipoli, activând şi în calitate de pedagog în domeniu. Generaţii întregi au crescut cu vocea ei inconfundabilă, cu jocul de mare talent în spectacolele ”Păsările tinereţii noastre”, „Soacra cu trei nurori”, „Tata”, „Pomul vieţii”, „Cât o fi să mai trăim”, „Muza de la Burdujeni”, „Zamolxe”, „Război şi pace”, pelicula cinematografică „Singur în faţa dragostei” şi multe multe altele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata