Dorin Chirtoacă ar fi reușit să recupereze mai multe semnături declarate nevalide de CEC

0 174

Candidatul Mișcării Politice UNIREA pentru funcția de șef al statului, Dorin Chirtoacă, anunţă pe Facebook că a reuşit să recupereze mai multe semnături, dintre cele declarate nevalide de CEC. Asta după ce, susţine el, funcţionarii electorali ar fi introdus greşit în sistem datele din listele de subscripţie, iar soft-ul a arătat că mai mulţi semnatari ar fi, de fapt, persoane decedate. După ce a informat că vor fi acceptate doar puţin peste 15 mii dintre cele aproape 18 mii de semnături colectate, Dorin Chirtoacă spune că a solicitat Comisiei Electorale Centrale reverificarea listelor de subscripție, scrie sursa citată.

Dorin Chirtoacă, candidatul Mișcării Politice UNIREA la alegerile prezidenţiale:“Introducerea incorectă de către operatori a datelor din liste în sistem şi excluderea nejustificată, am găsit de asemenea probleme de atribuire greşită de domiciliu, persoane declarate decedate de CEC şi pe care noi le-am înviat”.

Şi candidatul Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu, a anunţat că din cele 20 de mii de semnături prezentate la CEC peste cinci mii au fost aruncate la gunoi.

Octavian Tîcu, candidatul PUN la alegerile prezidenţiale:“Situaţii în care morţii erau vii, erau erori de domiciliu.S-a văzut că există erori de sistem şi dacă erorile de sistem persistă atunci sistemul este imperfect vinovaţi nu suntem noi şi cei care au făcut softul”.

De cealaltă parte, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, spune că soft-ul nu are probleme, iar la mijloc ar fi erori umane.

Maxim Lebedinschi, secretarul CEC:“Sistemul până în prezent nu a dat dovadă de careva erori, sistemul este imparţial şi nu îl interesează a cui liste verifică. Dacă în loc de o cifră s-a introdus alta şi apare eroarea, asta poate fi verificat. Asta e rolul politicienilor să mai caute motiv de a fi mediatizați. CEC nu a luat o decizie”.

Potrivit Codului Electoral, pentru a fi înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale, este nevoie de minimum 15.000 de semnături, din cel puţin jumătate din numărul raioanele. Până în prezent, pentru cursa prezidenţială, CEC a înregistrat şase candidaţi.

Live

Live de la CEC cu privire la procesul de recuperare a semnaturilor valabile din listele noastre, dar care nu au fost acceptate de CEC.Putem vorbi in acest moment despre aproape 18000 de semnaturi valabile pentru subsemnatul, din 20 de raioane, cu peste 600 de semnaturi in fiecare raion. Aceasta inseamna ca sunt intrunite toate conditiile pentru a fi inregistrat, iar CEC nu va putea sustine pozitia pe care o avea 3 zile in urma. In acelasi timp continuam sa descoperim noi si noi semnaturi valabile.In ceea ce il priveste pe Octavian Ticu, acesta are in acest moment nu 14750 de semnaturi, dar circa 16000 de semnaturi valabile. In acelasi timp pentru validare, este nevoie de cele 600 de semnaturi in cel putin 18 raioane. Astfel, el nu are nevoie de 750 de semnaturi, asa cum a declarat astazi dimineata, dar de cel mult 200-300 de semnaturi. Pentru asta este nevoie de venit la CEC si de lucrat, de gasit erori ale CEC-ului in liste si de validat semnaturi in 4-5 raioane, pentru a trece de pragul de 600 de semnaturi, in fiecare din ele.Inainte de a face acest Live, am vorbit la telefon cu colegii de la PUN, si le-am transmis acelasi mesaj, chiar cu mai multe detalii. Existe toate premisele pentru ca ambii, si subsemnatul si Octavian Ticu, sa fim inregistrati.Pana la si pe langa declaratii legate de proteste si scoaterea oamenilor in strada, este nevoie de sa ne aparam dreptatea la CEC, cu probe, pe care noi, cei de la MPU, le obtinem de doua zile si continuam sa o facem pana la expirarea termenului legal, in aceasta seara. Maine, conform legii, nu se mai permite verificarea listelor de subscriptie (art. 48, alin. 1), din Codul Electoral).Nu trebuie sa ne victimizam, trebuie sa demonstram ca avem dreptate, cu dovezi si argumente de fier. Astfel vom invinge.

Опубликовано Dorin Chirtoacă Воскресенье, 4 октября 2020 г.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata