Dosarul Baștovoi: Înregistrare audio în care Gheorghe Cavcaliuc dă indicații lui Ghenadii Ciugureanu

0 984

Fostul deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Andrei Baștovoi, a prezentat în această seară la Jurnal TV înregistrări audio exclusive a unei discuții dintre Gheorghe Cavcaliuc și Ghenadii Ciugureanu. În înregistrare Gheorghe Cavcaliuc îl instructează pe Ghenadii Ciugureanu despre ce ar trebui să conțină o înregistrarea audio (care urma devină probă la dosar), făcută la întâlnirea cu Vladimir Mișcoi, unul dintre învinuiții din dosar, dar care conform schemei improvizată de Gheorghe Cavcaliuc era „un simplu executant” pus la cale de Andrei Baștovoi, scrie jurnal.md.

În înregistrarea audio Gheorghe Cavacliuc îl instruiește pe Ghenadii Ciugureanu despre ce ar urma să discute cu Vladimir Mișcoi privind lichidarea peste hotarele țării a lui Vladimir Mișcoi, Anatol Stati și Gabriel Stati, iar de omorul acestora urma să fie învinuit Andrei Baștovoi.

Înregistrărea audio ar fi fost făcută în luna august 2011, când Andrei Baștovoi și feciorul său Valentin erau deținuți în penitenciarul nr 13. Dosarul pornit pe numele lui Baștovoi pentru așa zisa comandă de lichidare fizică a celor trei persoane a fost deschis în baza principalului martor Vladimir Mișcoi.

Andrei Baștovoi a explicat cum a dat accidental peste această înregistrare.

„Această înregistrare audio a fost descoperită întâmplător de noi. Ea era în față la începutul înregistrării pe CD și nu se auzea nimic. Noi când am audiat dosarul în ședință era o porțiune în CD de 15 minute în care nu se auzea nimic. Și s-a propus ascultăm în continuare sau dăm peste, și s-a decis că dăm peste și am pornit de acolo de unde vorbea acest Ciugureanu cu Mișcoi. Calitatea înregistrării era foarte proastă și eu am rugat unul dintre avocați să intervină la o cunoștință de a mea să curețe această înregistrare, să încercăm să obținem o calitate ca să o putem desluși. Și acela a curățit așa de bine încât a depistat această înregistrare. Deja la Apel noi am insistat și l-am chemat pe domnul respectiv în calitate de specialist, el a povestit în instanță cu ce metode a curățit, dar asta nu a impresionat foarte tare judecata că era totul stabilit. După aceea a dispărut această probă din dosar, când am vrut la al doilea apel să reascultăm nu am mai găsit. Noi copia o aveam, dar din dosar a dispărut”, a explicat Andrei Baștovoi.
Andrei Baștovoi susține că președintele Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc și procurorul Lilian Cociu „au cusut cu ață albă acest dosar de o mie și ceva de pagini. Gheorghe Cavcaliuc a construit această poveste”.

Anatolie Macovei, fost angajat MAI, a declarat în această seară la Jurnal TV că Ghenadii Ciugureanu ar fi fost șantajat de Gheorghe Cavcacliuc și alte persoane.

Gheorghe Cavcaliuc nu a răspuns la apelurile telefonice repetate ale Jurnal TV pentru a comenta acuzațiile care i se aduc.

Andrei Baștovoi a fost condamnat în 2013, la nouă ani de închisoare, fiind învinuit de delapidări de fonduri în perioada în care era vicepreședinte al companiei petroliere „Ascom-Group”, dar și de comandarea unui dublu omor. Atunci denunțul a fost făcut de către omul de afaceri Anatol Stati, proprietarul companiei „Ascom-Grup”. Din start Baștovoi a pledat nevinovat și s-a declarat victima unor intrigi.

În același dosar cu Andrei Baștovoi a fost condamnat la opt ani de închisoare și fiul său, Valentin. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău le-a redus pedeapsa la 7,5 şi, respectiv, 7 ani de detenţie. Dosarul Baștovoi a fost purtat din instanță în instanță peste trei ani.

În 2016, CEDO i-a dat câștig de cauză lui Andrei Baștovoi care a reclamat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13. Amintim că soția lui Andrei Baștovoi, Svetlana Baștovoi, a decedat în ianuarie 2016, după ce s-a intoxicat cu gaz în propria casă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata