Dosarul celor 150 de secții de votare peste hotare. Când CSJ va examina admisibilitatea recursului depus de AUR împotriva hotărârii Curții de Apel

0 34

Admisibilitatea recursului Alianței pentru Unirea României împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, care a respins contestația privind modificare hotărârii Comisiei Electorale Centrale de a deschide 150 de secții de votare în străinătate, va fi examinat mâine de Curtea Supremă de Justiție. Totodată, Partidul Noua Opțiune Istorică va fi parte a procesului.

Ședința, care va avea loc mâine, 1 iulie, urmează să înceapă la ora 09:00.

Pe 27 iunie, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins contestația Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, care au cerut modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale din 23 iunie curent, care au hotărât să mai deschidă patru secții de votare în străinătate. Astfel, conform ultimei hotărâri a CEC, pentru moldovenii din diasporă, în total, vor fi deschise 150 de secții de votare.

Pe 23 iunie curent, Comisia Electorală Centrală a decis să deschidă în diaspora 150 de secții de votare. CEC a majorat astfel numărul secțiilor cu doar patru. Asta după ce marți, 22 iunie, CSJ a obligat Comisia să își revizuiască deciziile anterioare și să aprobe o hotărâre nouă, iar la stabilirea numărului secțiilor de votare din străinătate să se țină cont de avizul Ministerului de Externe.

Anterior, vineri, 18 iunie curent, CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot din străinătate. Pe 17 iunie, un complet de judecători de la Curtea de Apel a obligat CEC să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot din străinătate, care a decis să organizeze în afara țării deschiderea a 146 de secții de votare.

Inițial, deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata