Dosarul Viorel Morari bate pasul pe loc. Cine s-ar face vinovat de tergiversare

0 145

Examinarea dosarului penal intentat fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru abuz în serviciu și fals în acte publice bate pasul pe loc.

Acuzarea a înaintat luni, pentru a doua oară pe parcursul lunii decembrie, cerere de recuzare a completului de judecată, o altă cerere de recuzare fiind înaintată

și de către partea vătămată, Veaceslav Platon. Instanța nu a decis când va avea loc următoarea ședință de judecată, scrie Anticorupție.md.

Audierilea lui Veaceslav Platon, în calitate de parte vătămată, urma să înceapă la ședința din trei decembrie.

Afaceristul însă a solicitat o pauză pentru a se pregăti, astfel audierile au început la ședința din 7 decembrie.

Veaceslav Platon urma să se prezinte la ședința din 10 decembrie pentru a fi audiat în continuare, însă nu a făcut act de prezență, la fel fiind lipsă și procurorul pe caz. Pentru absența nemotivată, instanța i-a sancționat pe cei doi cu câte o mie de lei.

A doua zi a avut loc o nouă ședință de judecată în cadrul căreia Veaceslav Platon a cerut recuzarea întregului complet de judecată.

Recuzarea a fost respinsă și următoarea ședință urma să aibă loc în ziua de 14 decembrie, dar de această dată a înaintat cerere de recuzare procurora Elena Ceruță

pe motiv că instanța numește prea des ședințele de judecată în dosarul Morari. Și această cerere a fost respinsă.

Procesul a continuat pe data de 18 decembrie cu audierea lui Veaceslav Platon care urmau să continuie pe data de 21 decembrie.

Acuzatoarea Ceruță a solicitat amânarea ședințelor de judecată pe motiv că a fost anunțată de conducerea Procuraturii Generale că i s-a oferit concediu.

Instanța i-a respins demersul.

La ședința din 21 decembrie, în care urma să fie audiat în continuare Platon, s-a prezentat acuzatorea Renata Anici.

Procurora a solicitat amânarea ședinței pe motiv că are nevoie să facă cunoștință cu dosarul, iar instanța i-a pus la dispoziție o oră.

Din acest motiv și Renata Anici a solicitat recuzarea a doi judecători din completul de judecată.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupție.md, Viorel Morari a declarat că procurorii tergiversează intenționat desfășurarea procesului

deoarece s-ar afla în dificultate din cauza că dosarul este fabricat și nu mai au acoperirea politică, după ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale.

„Procurorii pe caz înțeleg că acuzarea lor nu este probată și că dosarul este unul la comandă, iar pierderea alegerilor de către Dodon le-a cam tăiat din avânt.

Acum ei fac tot posibilul ca examinarea dosarului să fie amânată pentru anul viitor.

O magistrată din complet pleacă în ianuarie în concediu și cel mai probabil ședințele de judecată vor fi reluate în luna martie.

Acuma ei încearcă agonic să evite cu orice preț revenirea mea în Procuratura Anticorupție, deoarece eu nu am fost demis, ci doar suspendat din funcție.

Mandatul expiră în luna aprilie anul viitor și vor face tot posibilul să nu revin, deoarece la mulți le este fică ca eu să revin în Procuratura Anticorupție”,

a declarat Viorel Morari.

Amintim că Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc

o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja

de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Judecătoria Chișinău a început examinarea dosarului Morari pe 14 februarie 2020, când fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat din arest preventiv.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică, după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare

din străinătate a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, PSRM.

 

sursa: anticoruptie.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata