După Guvern urmează schimbări și în conducerea Băncii Naţionale

0 134

Până la finele lunii noiembrie, Banca Naţioală a Moldovei (BNM) va avea doi sau trei noi viceguvernatori, în locul celor a căror mandat a expirat, s-au și-au dat demisia.

Cel puțin așa susține premierul Ion Chicu, care a anunțat că și proiectul care prevede consolidarea independenței BNM, adoptat de Executiv a fost înaintat spre aprobare în Parlament și că speră să fie cât mai curând examinat și votat, astfel încât noul program cu FMI să poată fi semnat cât mai curând.

De ce nu au fost numiți noii viceguvernatori ai BNM

„Am solicitat ca Parlamentul să examineze acest proiect, dar și numirea vice-guvernatorilor Băncii Naționale, astfel ca până la 20 noiembrie Republica Moldova să poată raporta FMI-ului despre îndeplinirea tuturor condițiilor preventive. Acest lucru ne va permite să încheiem noul program cu FMI, pentru o perioadă de 3 ani, la începutul lunii decembrie”, a menționat Ion Chicu.

Numirea noilor viceguvernatori, este de fapt cea de-a șasea condiție impusă de FMI, pentru un nou program. Or în prezent doar guvernatorul BNM, Octavian Armașu, și viceguvernatorul Vladimir Munteanu au mandat valabil.

Totuși despre expirarea mandatelor a doi viceguvernatori: Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, se știa încă anul trecut, iar demisia Cristinei Harea a fost anunțată încă în luna mai 2020.

Adică se știa de mult timp că este necesară numirea a trei viceguvernatori noi.

Este însă straniu că până în prezent aceasta nu a fost îndeplinită or, din punct de vedere tehnic, nu pare a fi ceva dificil. Candidații doar trebuie să fie propuși de guvernatorul BNM și acceptați de majoritatea deputaților.

Unul a fost anunțat de guvernatorul Octavian Armașu încă la finele lunii mai 2020. E vorba de Alexandru Savva, director al Depozitarului Central Unic al Valorilor Mobiliare, în locul devenit vacant după anunțarea demisiei Cristinei Harea, dar el s-a ciocnit de opoziția majorității parlamentare, în special a socialiștilor.

Totodată unul din fruntașii socialiști din Parlament, fost șef de departament la Banca Națională, ar fi candidatul promovat de PSRM pentru viceguvernator.  Aici însă deja guvernatorul Octavian Armașu s-ar fi opus.

În plus socialiștii și în special președintele Igor Dodon și-au exprimat deschis în câteva rânduri critica față de politica monetară dusă de BNM. Mulți din ei își doresc înlocuirea, doar că se ciocnesc de opoziția organismelor financiare internaționale, iar un astfel pas ar putea duce la sistarea programelor de asistență.

Situație fragilă din sistemul bancar

În plus sistemul bancar încă nu s-a restabilit după criza provocată de frauda bancară și implicarea în Laundromat.

De exemplu chiar și unele dintre ele mai mari bănci din țară nu pot deschide încă conturi corespondente în dolari în băncile americane.

Reconfigurarea din cadrul majorității parlamentare, cu retragerea democraților de la guvernare ar putea fi un semnal că s-a ajuns la o înțelegere privind numele viitorilor viceguvernatori. Cine sunt ei este încă secret.

Menționăm că în iulie 2020 a expirat mandatul a altor doi viceguvernatori, Ion Sturzu și Aureliu Cincilei, care în plus sunt anchetați de procurori pentru că ar fi avut contribuții la frauda bancară.

Conform Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, instituția este condusă de un Comitet executiv format din 5 membri și de un Consiliu de supraveghere format din 7 membri.

 

sursa: mold-street.com

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata