Editorial de Nicolae Federiuc | OAMENI BUNI LA MĂGĂRII. Nu-i sigur că Natalia Gavriliță va veni în Parlament

0 140

Aud din mai multe surse că se pune la cale o nouă potlogărie politico-juridică, cu iz proeuropean și antioligarhic. Cică Natalia Gavriliță, candidata Maiei Sandu, despre care spune că e cea mai bună pentru a nu fi votată, ar fi găsit o soluție sigură de a scăpa de povara guvernării. De fapt, nu ea, ci juriștii echipei Harvard, care, după 40 de zile de căutări, au găsit un articol lipsă în lege, care le-ar permite, teoretic, să facă stânga-împrejur și să lase Parlamentul cu buza umflată.

Explic: după desemnarea candidatului la funcția de premier, mingea trece în terenul Parlamentului, adică președintele nu mai are treabă. Mai departe, e treaba deputaților să aprobe sau nu propunerea. Tentative pot fi cel mult două, iar dacă nu reușesc să învestească un guvern, sunt trimiși în demisie și se declanșează alegeri parlamentare anticipate. Procedural, lucrurile decurg astfel: deputații se întâlnesc în Biroul Permanent și programează o ședință de plen, la care este așteptat candidatul desemnat, pentru a-și prezenta echipa și programul de guvernare. Mai departe, totul este stipulat clar chiar în Constituție.

Un lucru însă le-a scăpat autorilor legii supreme – ei n-au luat în calcul că ar putea exista candidați la șefia guvernului care și-ar dori atât de mult să NU fie votați, încât să refuze, pur și simplu, nu vină în Parlament, în ziua programată. Și astfel, Bingo!, prima tentativă ar eșua. Și a a doua fix așa. Ați înțeles corect. Natalia Gavriliță ar putea să nu vină deloc în Parlament și n-ai ce-i face. E treaba deputaților să rezolve problema, spun juriștii cu Harvard, acompaniați de șefa lor de la palatul îngrădit.

Dacă vă întrebați cum de a fost posibilă o astfel de „scăpare”, trebuie să știți că, atunci când se scrie Legea, se ține cont, în primul rând, de BUNA INTENȚIE. De unde să știe autorii de atunci că vom ajunge zile când principala preocupare a celor responsabili de apărarea Legii va fi, de fapt, cum să o fenteze?

Vă doare mintea? Obișnuiți-vă, dragii mei, de acum încolo așa vom trăi – nici pe drum, nici pe cărare, nici călare, nici pe jos.

P.S. Mai am o mare nedumerire. De ce din echipa de consilieri ai Maiei Sandu lipsește Veaceslav Platon?! El este, de departe, cel mai bun la făcut piruete prin hățișurile justiției și la găsirea de breșe pe care să le folosească în interesele lui meschine. Dar cine știe? Poate încă nu-i târziu și-și va găsi și el un loc în echipa oamenilor buni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata