Editorial de Victor Nichituș | ASPIRATORUL DE DEPUTAȚI S-A STRICAT

0 40

Moțiunea de cenzură a picat, iar Guvernul Chicu va continua să activeze în continuare. Pentru demiterea executivului au votat 46 de deputați ai PAS, PPDA, „Pro Moldova” și Partidul „Șor”.

Deloc întâmplător ședința Parlamentului Republicii Moldova din 20 iulie a fost ultima din această sesiune: lupta politică s-a amânat până la toamnă. Opoziția speră că atunci va câștiga noile bătălii, că vin alegerile prezidențiale.

Dezbaterea moțiunii de cenzură la adresa Cabinetului Chicu ș-a transformat într-o debandadă parlamentară unde părțile au exagerat rușinos.

Ori poate, opoziția, care știa din timp artimetica parlamentară, a aruncat praf în ochii spectatorului?

Zic: 46 nu înseamnă 51, atât cât este necesar pentru demiterea Cabinetului de Miniștri. Iar liderii opoziției au știut acest lucru din timp.

Ei nu numai că nu au găsit traseiști politici care să voteze pentru demiterea guvernului – așa cum i-au promis, probabil, candidatului la președinție Maia Sandu – dar, coincidență, doi deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului „Șor” s-au îmbolnăvit de coronavirus.

În politică nu există coincidențe, probabilitatea premeditării acestor îmbolnăviri se impune. Iar în acest caz, aceasta vorbește despre neînțelegeri între Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc.

Exageratul spectacol făcut de Marina Tauber în Parlament, transmis în direct destinatarului, în Israel ori unde o fi el, a avut rolul de a ascunde aceste neînțelegeri.

Odată cu apariția pe scena publică a lui Platon, neînțelegerile pot fi doar de un singur fel – financiare.

Una peste alta: guvernul a fost salvat de aritmetica parlamentară, Vladimir Plahotniuc/Ilan Șor nu au reușit să asigure voturi pentru Andrei Năstase prim-ministru iar Maia Sandu nu va mai participa la o altă alianță politică cu cei doi.

Concluzia e simplă: frica a păzit bostănăria politică, cineva a rămas ca la poartă nouă iar altcineva a stricat resursele tehnico-financiare ale aspiratorului de deputați.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata