Editorial de Victor Nichituș | CANIBALIZAREA DREPTEI MOLDOVENEȘTI

0 41

Cele două protestedesfășurate ieri 16 august în Chișinău, unul la care s-au adunat 500 de simpatizanți ai PAS, altul la care au participat fermierii simpatizanți ai PPDA, au marcat începutul perioadei electorale pentru alegerile prezidențiale.
Cei doi prezidențiabili, Maia Sandu și Andrei Năstase, au dat startul manifestărilor electorale un pic mai devreme – nu-i mare bai. Potrivit programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale, stabilit de Comisia Electorală Centrală perioada electorală pentru alegerile prezidențiale începe la 25 august curent. De aici.
Chiar dacă au fost separate ca locație, manifestațiile nu au reușit să devină un pol de maximă atracție pentru locuitorii municipiuluui Chișinău.
Am observat că liderii PAS și-au adaptat discursurile la protestul fermierilor. O modalitate discretă de a fura din simpatia agricultorilor pentru Slusari dar, poate fi și dovada unui mimetism politic. Nu vreau să cred că această imitație vrea să spună că această formațiune politică nu are imaginație politică proprie.
Bine organizați, fermierii fideli lui Slusari, au reușit să capteze atenția primului ministru Chicu, iar la întălnirea cu acesta au cerut o subvenție de 3000 de lei pentru fiecare hectar afectat
Prim-ministrul Ion Chicu adeclarat că în spatele agricultorilor protestatari ar sta un reprezentant al Platformei DA. Lucru negat vehement de Alexandru Slusari, dar și de agricultori. Totuși, pe 16 august, reprezentanții Platformei DA au mers să discute cu ei și le-au oferit mâncare, apă, și măști de protecție. Presa scrie că s-a discutat și un plan de acțiuni viitoare. De aici.
Apolitică, subvenția cerută de agricultori – de 3000 de lei la hectar, a fost una motivantă pentru a rămâne în fluxul de știri și în ziua protestului organizat de PAS. Ca să fie în trendul zilei liderii PAS și-au adaptat discursurile de la propriu protest.
În cadrul ultimei emisiuni ”Președintele răspunde”, Igor Dodon a declarat că opoziția organizează protestele pentru a destabiliza situația înainte de alegerile prezidențiale, scopul fiind debarcarea actualului guvern.
Nu dau crezare acestei versiuni; mai degrabă Maia Sandu și Andrei Năstase sondează temperatura electorală a propriilor simpatizanți și caută tehnologii de canibalizare reciprocă – semn al juvenilității politicienilor basarabeni. Semn rău, din povestea cu rânza.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata