Editorial de Victor Nichituș | CÂRCOTAȘII POLITICI ȘI REVOLUȚIILE POST-ELECTORALE

0 54
Candidatul la postul de șef al statului moldovean, Maia Sandu, a început campania prezidențială. Doamna Sandu a declarat într-o conferință de presă că Igor Dodon este dușmanul moldovenilor și unicul ei oponent și a susținut că acesta va încerca să fraudeze alegerile prezidențiale.
Trec peste apelul cu privire la mobilizarea forțelor politice împotriva „dușmanului comun” făcut de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, este vorba de folosirea unei tehnici vechi aplicată de mai multe ori în Moldova dintre Prut și Nistru – concurenții electorali încearcă să creeze imaginea unui „dușman” folosind mesaje care încită la ură. Nu cred că societatea moldavă, care, anul trecut, a fost martora angajamentelor luate de Maia Sandu că nu va face alianță cu socialiștii , va reacționa la așa ceva. Mai degrabă moldovenii vor rămâne indiferenți și nu se vor prezenta, în număr mare, la procesul electoral din data de 1 noiembrie.
Acuzația adusă de Maia Sandu la adresa actualului președinte moldovean, că Dodon va încerca să fraudeze alegerile este cea care ar trebui să îngrijoreze nițel mai mult. Dacă nu pe comentatorii și observatorii fenomenului ploitic moldovenesc, atunci măcar pe cei care sunt obligați, conform statutului de activitate, să mențină ordinea și siguranța publică.
Explic: acest mesaj, de atenționare asupra posibilelor fraudări, are rolul de a pregăti societatea moldavă pentru ulterioare manifestații de ne-recunoaștere a rezultatului alegerilor prezidențiale.
Nu știu dacă, Doamne ferește, Maia Sandu încearcă să pună în aplicare în urma alegerilor prezidențiale moldovenești, scenariul care se desfășoară în prezent în Belarusia. Știu însă, că înaintea alegerilor parlamentare din februarie 2019 Maia Sandu făcea aceleași acuzați de fraudare la adresa Partidului Democrat din Moldova, aflat atunci la guvernare.
Constat că atmosfera în care se vor desfășura alegerile prezidențiale este similară climatului în care au avut loc alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Observatorii internaționali au fost de comun acord că parlamentarele moldovenești s-au desfăurat într-un context politic tensionat, marcat de relații antagoniste dintre putere și o parte a opoziției politice, o încredere scăzută a cetățenilor în instituțiile statului, o continuă degradare a standardelor democratice și o răcire a relațiilor cu partenerii de dezvoltare, în special Uniunea Europeană. Dar, în ciuda acestor realități, rezultatul alegerilor parlamentare a fost recunoscut.
Motivul recunoașterii rezultatului a ținut de prezența unui număr mare de observatori la scrutin. Pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 Comisia Electorală Centrală a acreditat 3 412 observatori naționali din partea a 20 organizații. Dintre aceștia, 170 persoane au fost acreditate pentru monitorizarea procesului electoral în secțiile de votare constituite în afara țării.
Principalul argument de posibilă fraudare a alegerilor pe care îl folosește Maia Sandu este cel, potrivit căruia, Igor Dodon ar încerca să împiedice votul cetățenilor din diaspora, prin obstrucționarea deschiderii secțiilor de votare în occident. În acest context, politicianul a solicitat Comisiei Electorale Centrale, dar și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene ca cetățenilor să li se asigure exercitarea dreptului la vot.
Îmi permit să aduc aminte tuturor candidaților la alegerile prezidențiale moldovenești că deschiderea secțiilor de vot în diaspora moldovenească, indiferent dacă această diasporă se află la est ori la vest, se face, potrivit legii, în funcție de numărul cetățenilor moldoveni care sunt înscriși în prealabil la Comisia Electorală Centrală.
Din datele publice existente, până în prezent, doar 28 500 de alegători cu drept de vot aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pe alegator.md.
Comisia Electorală Centrală a amintit recent, că pe data de 16 septembrie termenul de înregistrare prealabilă pentru participare la vot va expoira.
Ceea ce înseamnă că administrația electorală îndeamnă candidații la prezidențiale să își îndemne susținătorii aflați în străinătate să se înregistreze la vot.
Doar așa vor putea fi deschise mai multe secții de votare în străinatate și justifica trimiterea a mai multor buletine de vot în aceste secții.
Așa că Maia Sandu, dar și ceilalți conadidați, mai au timp pentru a trece la acțiune. Altfel rămân a fi doar niște cârcotași politici ordinari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata