Editorial de Victor Nichituș | COMPLICITĂȚILE POLITICE LASĂ URME

0 71

Comisia Electorală Centrală a anunțat că pe 21 septembrie, de Sfânta Marie Mică pe stil vechi, a recepționat documentele și listele de subscripţie în vederea susținerii candidatului Igor Dodon la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de către adunarea cetățenilor.

Potrivit legislației electorale moldave, documentele recepționate urmează să fie verificate în decursul a 7 zile, după care CEC va decide înregistrarea sau neînregistrarea acestui candidat. De aici.

Într-un interviu pentru Agerpres, contracandidatul numărul 1 al lui Igor Dodon, Maia Sandu, anunță la rândul ei, că a colectat numărul suficient de semnături pentru a putea fi înregistrată în cursa prezidențială din 1 noiembrie. Liderul PAS susține însă că echipa ei folosește perioada de până la 1 octombrie, termenul limită pentru prezentarea listelor de subscripție „pentru a mai discuta cu oamenii”. „Suntem în proces de colectare a semnăturilor şi, chiar dacă am colectat numărul necesar de semnături, folosim această perioadă pentru a mai discuta cu oamenii, înainte ca să depunem actele şi să ne înregistrăm în calitate de candidat”, a declarat ea. Potrivit ei, Igor Dodon, „care în acest moment este capul sistemului mafiot”,trebuie îndepărtat de la putere și a îndeamnat toți candidații de pe segmentul pro-european să se unească, în turul doi, în jurul ei, pentru a obține victorie în cadrul acestui scrutin. De aici.

Înt-un comentariu pentru portalul deschide.md, consultantul politic român, Cristian Hrițuc afirmă că, „istoricul ultimilor ani arată că nu poți să îl învingi pe Dodon cu o opoziție dezbinată” și că, „ reprezentanții partenerilor de dezvoltare, care umblă toată ziua prin Chișinău, încercând să facă lobby pentru susținerea Maiei Sandu, ar fi bine să înțeleagă că ei trebuie să facă o ”mediere”, o armonizare a intereselor tuturor liderilor. Nu poți să îi trimiți pe aceștia forțat să susțină un om care nu pune nimic pe masă”. De aici.

Cristian Hrițuc confirmă, cu subiect și predicat, ceea ce se știa de mai multă vreme – Maia Sandu beneficiază de sprijinul partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, mai precis al ambasadorilor țărilor membre a Uniunii Europene acreditate la Chișinău. Era clar că va fi șa, mai ales după mesajul, în limba română, al președintelui Partidului Popular European, Donald Tusk, în care acesta anunța susținerea pentru candidatul Maia Sandu.

Dacă afirmațiile lui Hrițuc, potrivit cărora ambasadorii străini fac lobby îi forțează pe liderii partidelor pro-europene moldovenești să o susțină necondiționat pe Maia Sandu, se confirmă și din alte surse, atunci acest lucru poate fi considerat un amestec grosolan în politica internă a statului moldovean. Nu că acest amestec ar fi pentru prima dată, inedită e lipsa de menajamente a acestora.

Constat că Maia Sandu a făcut turul televiziunilor pro-europene de la TVR-Moldova, la Pro TV Moldova, pentru a ajunge și la TV8, a avut mesaje dedicate electoratului pensionar și a adoptat o ținută mai masculinizantă. Toate acestea sunt semne ale faptului că că viteza cu care se colectează listele de subscripție în teritoriu este una scăzută. Surse din interiorul PAS, din provincie, mi-au confirmat că în cel puțin două raioane din nordul Republicii Moldova nu s-a reușit colectarea obligatorie a minimum 600 de semnături în lista de subscripție.

Maia Sandu nu a adunat numărul necesar de semnături, acesta este principalul motiv pentru care nu a depus documentele la Comisia Electorală Centrală.

Cât despre afirmația făcută de Maia Sandu pentru presa română, că „Igor Dodon, capul sistemului mafiot moldovenesc”, este o declarație provocatoare lansată pentru publicul din România care nu știe toate amănuntele politicii moldovenești. Afirmația este incorectă politic, mai ales pentru politicianul care a ajuns premier cu ajutorul socialiștilor. Între Prut și Nistru, electoratul nu a uitat, că în ciuda tuturor promisiunilor, pe parcursul anului 2019, Maia Sandu a făcut două alianțe politice cu Igor Dodon.

Alianțele înseamnă complicitate. Complicitățile politice, lasă urme. Mai ales la urne.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata