Editorial de Victor Nichituș | CORONAVIRUSULUI NU-I PLACE POLITICA

0 45

A treia tentativă a Cabinetului Chicu de a prezenta angajarea răspunderii în fața Parlamentului, pentru mai multe proiecte de legi, a eșuat.

Ședința în plen, stabilită pentru data de 6 iulie, nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum. În Parlament s-au prezentat 50 de deputați din cei 101.
Un boicot premeditat, a sugerat Zinaida Greceanâi.

Pe de altă parte, deputatul PAS, Igor Grosu, spune că deputații din fracțiunea PAS vor vota modificările la buget propuse de Guvern, însă nu prin asumare de răspundere, dar prin procedura legislativă obișnuită.

Amintim că, pe 1 iulie, Guvernul a aprobat angajarea răspunderii în fața Parlamentului pentru un proiect ce prevede sporuri salariale pentru circa 4 500 de cadre medicale și plata a câte 700 de lei la pentru 660 de mii de pensionari.

Oponenții președintelui Dodon au catalogat aceste proiecte drept măsuri care să-l favorizeze în campania pentru alegerile prezidențiale din toamnă.

Între timp „Pro Moldova” a lansat o petiție pentru demiterea lui Dodon iar Andrei Năstase a făcut bilanțul vizitei sale la București: Viitorul guvern, va fi unul asistat de statul român. Un guvern asistat că are dizabilități, așa reiese din exprimare.

Criza politică este în plină desfășurare. Criza de sănătate, continuă: în Republica Moldova au fost confirmate 17 814 cazuri de infecție cu noul coronavirus iar incidența îmbolnăvirilor crește.

Ca la moldoveni, are loc scenariul cel mai grav – criza politică se suprapune cu pandemia.

Nu vreau să fiu pesimist dar, în contextul în care incidența îmbolnăvirilor cu COVID-19 este de 582/100 de mii de locuitori, în creștere progresivă, putem ajunge ca din rațiuni de sănătate publică, evenimentele electorale programate în toamnă să nu poată avea loc.

Că în loc să numărăm boboci, vom număra sicrie. Apropo, nici o altă guvernare nu putea face față provocărilor apărute în urma pandemiei de coronavirus – o spun 53% din respondenții ultimei cercetări sociologice.

Referitor la aritmetica parlamentară actuală – actualul legislativ a avut, din start, doar 100 de deputați. Prin cererea de depunere a mandatului lui Gațcan s-a ajuns la 99. Nici socialiștii, nici antisocialiștii nu au majoritatea legală, de 51 de deputați. De aici baterea pasului pe loc.

Viitorul politic nu ține de acțiunile, ori inacțiunile partidelor, el ține de comportamentul virusului. Coronavirusului nu-i place politica – de asta, strică toate planurile.

Biroul politic al Parlamentului Republicii Moldova ar trebui să găsească, de comun acord, o ieșire din situația de batere a pasului pe loc. Altfel, și opoziția va fi direct răspunzătoare de numărătoarea sinistră care va veni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata