Editorial de Victor Nichituș | DECRETUL ESTE BLOCAT – JUDECĂTORII CONSTITUȚIONALI DAU DOVADĂ DE DIPLOMAȚIE

1 216
Majoritatea deputaților, cu excepția celor din PAS, au confirmat, mai mult sau mai puțin public că Maia Sandu a încălcat Constituția
atunci când a ignorat candidatul susținut de o majoritate parlamentară, ei spun însă că acest lucru trebuie să îl constate Curtea Constituțională.
Decizia de astăzi a Curții Constituționale, este una salutabilă și bine-venită. Chiar dacă pare, la prima vedere, că i-ar da satisfacție președintelui Sandu,
căci nu a suspendat decretul președintelui prin care a desemnat-o repetat pe Gavrilița, decizia ascunde în ea o indicație care spune că Parlamentul
nu este în drept să se întrunească pentru a examina a doua oară candidatura Nataliei Gavriliță, până la o decizie finală. Decizia finală fiind marți, 23 februarie.
Artificiul folosit de către judecătorii constituționali încearcă să protejeze reputația, pătată juridic, a șefului statului.
De facto, dar și de jure, decretul șefului statului este blocat iar socialiștii pot jubila.
Este clar că, oricâte simpatii de dreapta ar avea Domnica Manole, nu poate să își încalce dispozițiile punctului doi al hotârârii nr.23 din 6 august 2020:
” În sensul articolului 98 alin. (1) din Constituție, marja discreționară a Președintelui Republicii la desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru
este limitată. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată,
Președintele Republicii este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de Prim-ministru.”
Decizia din 6 august 2020 vine să limiteze acțiunile președintelui Maia Sandu și să o oblige să îndeplinească voința deputaților.
Acest lucru are loc pentru că statul moldovean este unul parlamentar. Cu toate acestea, președintele a încălcat conștient legea supremă a statului.
Este semnul unei premeditări prin care șeful statului vrea să-i provoace pe deputați să declanșeze
la adresa ei singurul mecanism de sancționare existent – cel de declanșare a unui referendum de demitere. O capcană pe care o întinde la adresa deputaților.
Maia Sandu este într-o perpetuă campanie electorală, pentru asta își dorește alegeri anticipate.
În aceste momente, ea nu se gândește la interesul cetățeanului ori la stabilitatea financiară și economică a statului moldovean – președintele Sandu se gândește,
egoist, doar la interesele sale și a grupului politic din care face parte.
Discursurile despre curățarea clasei politice moldovenești de traseiști politici sunt false – deputații au voie să părăsească fracțiunile politice
din care fac parte pentru că au un mandat imperativ.
Consider că după data de 23 februarie, deputații moldoveni ar trebui să facă dovada maturității lor politice și să instaleze un guvern care să aibă o susținere parlamentară constituțională. Ar fi dovada faptului că au găsit cele 67 de voturi necesare procesului de sancționare a unui președinte care își depășește atribuțiunile.
1 Comentariu
  1. SeVeN spune

    Din câte ştiu, acest Nichituş – care încă se mai autoidentifică “jurnalist român”, deşi, probabil, mai mult de jumătate din anii câţi îi are locuieşte în RM -, la timpul respectiv s-a urcat, intuiesc conştient, în carul comunist al lui Voronin şi mai că era de suflet la postul de tv NIT, totalmente controlat de PCRM. Apoi l-a servit, fără ezitare, pe oligarhul fugar Plahotniuc-“coordonatorul”. După care a devenit avocat media a lui Dodon şi dodoniştilor de toate speciile. Dodon, care mai că în fiecare săptămână e la Moscova pentru a primi instrucţiuni de la stăpânii săi cum să îngroare mai adânc independenţa statului moldav şi să-l aducă în ţarcul kremlinului. Dodon care e un românofob înverşunat, care urăşte limba română şi care insistă să-i acorde limbii ruse în RM un statut egal ba chiar superior limbii române, etc, etc. Acestea fiind spuse, pe cât de adevărat român e “jurnalistul român” Nichituş? Or, mai drept fie spus, ei pare a fi un soi de “kominternist” român? Şi chiar nu simte el vreo repulsie morală, profesională sau naţională atunci când îi cântă în strună lui Dodon?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata