Editorial de Victor Nichituș | DESPRE O SURPRIZĂ A ALEGERILOR PARLAMENTARE DIN 11 IULIE

0 162

Partidul Liberal, condus de fostul primar general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a anunțat că va participa la alegerile parlamentare din 11 iulie pe o listă comună cu Alianța pentru Unirea Românilor Moldova. „ Am decis să participăm pe lista AUR pentru ca împreună să spargem gheața dezbinării”, a spus Dorin Chirtoacă. Politicianul moldovean a argumentat că face acest lucru pentru că AUR a „înregistrat un rezultat foarte bun la parlamentarele de peste Prut”.
Este adevărat, la alegerile generale din decembrie 2020, AUR a primit aproape 10% din voturi, devenind a treia forță din Parlament, dar AUR România nu este tot același lucru cu AUR Moldova.
AUR România a fost și este criticat pentru comportamentul politic de la București. În ciuda acestor critici, unele sondaje de opinie au arătat că această formațiune politică ar fi câștigat și mai multă popularitate, ajungând pe locul doi în preferințele românilor.
Deocamdată, nu văd nici un motiv de critică al comportamentului celor din AUR Moldova, dimpotrivă, constat eforturi salutabile pentru consolidarea într-o singură entitate electorală a unioniștilor moldoveni.
Cîrcotașii vor spune că aderarea Partidului Liberal la AUR Moldova nu contează, pentru că, potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, efectuat de Institutul pentru Politici Publice în februarie 2021, Partidul Liberal din Republica Moldova trage mai puțin de un procent de voturi la alegerile parlamentare.
Potențialul electoral al Partidului Liberal contează mai puțin, contează mai mult semnificația gestului politic făcut, de unire a unioniștilor: mitul potrivit căruia unioniștii nu se pot uni, a căzut. Asta este semnificația adevărată a declarației lui Chirtoacă.

Afirm însă că acest neobișnuit gest politic poate provoca una, din cele două surprize lectroale ale alegerilor parlamentare anticipate. Unirea unioniștilor basarabeni consolidează speranța basarbenilor în unire și dă motive de reflecție la urna de vot. Mai ales că, la ultimul sondaj IMAS s-a arătat că aproape jumătate dintre basarabeni ar vota pentru Unire dacă salariile şi pensiile din Republica Moldova vor creşte ca cele din România.
Discursul AUR Moldova este pe înțelesul tuturor – unitate, națiune, familie, credință și libertate. Cei care critică apariția AUR între Prut și Nistru au motive pur electorale – o parte dintre simpatizanții unirii au votat, la alegerile prezidențiale, cu Maia Sandu, contra lui Dodon. PAS își dorește menținerea lor în siajul președintelui Maiei Sandu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata