Editorial de Victor Nichituș | DODON A TRANSFORMAT VICTORIA MAIEI SANDU ÎNTR-O REMIZĂ

1 110

Abraham Lincoln spunea că libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine. Această afirmație se aplică și pentru politicieni.

Recent Igor Dodon a îndemnat-o pe Maia Sandu să-și asume un guvern propus de ea, care ar putea fi susținut și de PSRM. Ce se ascunde în spatele acestei dorințe de a iniția o reașezare a Cabinetului de Miniștri împreună cu partidul condus de Sandu? Își asumă președintele ales guvernarea?

Partidul Acțiune și Solidaritate, care are doar 15 deputați în legislativul moldovean, nu va face o alianță, fie și ne-formală, cu PSRM. Dan Nicu a explicat, în mod corect, că o alianță cu socialiștii ar scădea scorul electoral al PAS la parlamentarele din 2021, însoțită de păstrarea PSRM la peste 30 la sută. De aici.

Dincolo de această logică rațiune electorală a socialiștilor, mai există încă o cauză pentru care Igor Dodon a făcut neobișnuita propunere, îndemnul public a fost un semnal lansat pentru factorii decizionali externi.

Explic: Anul trecut, în momentul investirii Cabinetului Sandu, președintele al Partidului Popular European, în acel moment Joseph Daul, a spus că prin numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru „Moldova începe să se transforme dintr-un stat capturat într-o democraţie în recuperare”. Recuperarea democrației moldovenești a fost făcută de popularii europeni cu ajutorul politicienilor ruși sub privirile diplomației americane. Vicepremierul Dimitri Kozak afirma în acele momente că el a fost cel care a oferit Statelor Unite și Uniunii Europene soluția depășirii crize politice din Republica Moldova: „Am oferit o soluție, coaliția PSRM/ACUM a fost creată pentru decriminalizarea statului moldovean, pentru a crea condițiile pentru alegeri noi”, a subliniat  Kozak.

A fost de datoria președintelui în exercițiu, Igor Dodon, să facă public îndemnul de colaborare a celei mai mari fracțiuni parlamentare – a socialiștilor, cu 37 de deputați – formațiunii al cărei lider, Maia Sandu, a câștigat alegerile prezidențiale. Pentru ca să nu se spună că soluția din 2019 nu a fost propusă.

Nu știm dacă la sfârșitul anului 2020, anul COVID, mai există o suprapunere de interese UE/SUA/Federația Rusă în spațiul dintre Prut și Nistru. Mai poate fi repetat modelul politic de anul trecut? Răspunsul la această întrebare va fi cunoscut în ianuarie, atunci când vom cunoaște, în mod oficial, învingătorul competiției electorale din Statele Unite.

Cel mai probabil că această coincidență de interese nu mai există.

Victoria Maiei Sandu la prezidențialele moldovenești oferă Partidului Popular European, grup de interese tansnațional, argumente în plus la negocierile cu Statele Unite și Federația Rusă pentru viitoarea formulă de existență a Uniunii Europene după Brexit și după COVID-19. Negocierile, multidimensionale,  includ inclusiv aspecte care țin sancțiunile economice la adresa Federației Ruse, soarta Nordstream ori situația din Ucraina și Belarus.

Și statul român a văzut în acestă victorie o oportunitate: Klaus Iohannis a anunțat că, după învestirea în funcție a președintelui Sandu, va efectua o vizită oficială în Republica Moldova.

Oficialii români nu vor repetarea evenimentelor din 2019, atunci când fără știrea lor, a avut loc recuperarea democrației moldovenești.

Desigur, oficialii români vor folosi argumente istorico-culturale pentru a aminiti politicienilor moldoveni că ar trebui să fie, geo-politic, alături de România. Au dreptul, inclusiv moral, să o facă. Doar că, aflați la butoanele puterii, politicienii moldoveni, de azi ori de ieri, conștientizează că interesul statului moldovean nu coincide întotdeauna cu interesul statului român. Maia Sandu din postura de prim-ministru al Republicii Moldova a știut această legitate, o va cunoaște inclusiv din postura de președinte.

Maia Sandu este pusă în situația descrisă de Lincoln, de a nu face ceea ce vrea, dar ceea ce se cuvine.

Situația politică, din acest moment, în care PAS nu poate forma o majoritate parlamentară care să demită Cabinetul Chicu, îi permite lui Igor Dodon, aflat după înfringerea la alegerile prezidențiale să transforme victoria Maiei Sandu într-o remiză politică.

O remiză care, cu certitudine, va dura până în luna februarie, când se vor întoarce din vacanța de iarnă parlamentarii. Până atunci, în diferite combinații politice, ei vor vota legile necesare funcționării statului moldovean. Și vor cugeta adânc.

 

 

vnichitus.wordpress.com

1 Comentariu
  1. Dromihete spune

    De obicei unele formatiuni politice din RM uită de electorat a doua zi după victorie la alegeri. A doua zi ei deja devin santajabilii liderului de partid. Salvarea – e fuga la altă formațiune sau să se declare, cică, independent de alții, dar nu și de ispitele financiare din culise. Sistemul politic actual necesită o resetare serioasă. Lumea să voteze doar pe cei pe care îi cunosc personal după FAPTE, MERTOCRAȚIE, nu după TV.. În rest să decidă — electorii din raioane, județe, ca in SUA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata