Editorial de Victor Nichituș | DRUMUL CHIȘINĂULUI SPRE BRUXELLES NU TRECE PRIN BUCUREȘTI

0 49
Liderii de la București ai Alianței pentru Unirea Românilor au declarat că odată încheiat scrutinul parlamentar anticipat din Republica Moldova, au constatat că majoritatea electoratului unionist de peste Prut i-a acordat susținere partidului pro-prezidențial PAS. Potrivit co-președintelui AUR, Claudiu Târziu, victoria netă repurtată de partidul președintelui Maia Sandu, cu sprijinul masiv al electoratului unionist, motivat geopolitic și geocultural, oferă ocazia unică pentru desprinderea Republicii Moldova de sfera de influență și control a Moscovei. AUR România așteptă retragerea Republicii Moldova din CSI, trecerea limbii române în Constituția statului de peste Prut și alungarea Sputnik de la Chișinău.
Întrebat recent de TVR Moldova dacă PAS va include pe agenda politică o eventuală retragere a statului moldovean din CSI, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a declarat că formațiunea pe care o conduce nu are de gând să provoace eventuale relații ostile cu Federația Rusă. ”În raport cu Federația Rusă și cu organismele CSI, voi spune foarte clar: noi vrem să avem relații corecte, pragmatice, predictibile cu Federația Rusă, pentru că acolo avem foarte mulți cetățeni. Noi avem relații economice care trebuie să devină transparente”, a specificat Grosu.
Politicianul moldovean a declarat că, printre multiplele problematici pe care le are PAS pe agenda sa politică figurează și chestiunea transnistreană. Liderul PAS a afirmat că soluționarea diferendului transnistrean e posibilă dacă va exista voință inclusiv la Kremlin. În opinia lui, reîntregirea statului moldovean cu regiunea transnistreană, după modelul văzut de PAS, ar fi și un model pentru Federația Rusă în vederea soluționării altor conflicte din spațiul CSI.
Igor Grosu confirmă ceea ce au afirmat, de ceva vreme, diferiți comentatori politici – rezolvarea conflictului transnistrean, printr-o formă, mascată sau nu, de federalizare, va fi soluția pe care Federația Rusă o va oferi Ucrainei pentru rezolvarea conflictului din Donbas.
Am notat, de mai multe ori, că Maia Sandu și Igor Dodon sunt două fețe ale unei aceleiași monede. Una statalistă. Care reprezintă Republica Moldova. Maia Sandu nu a fost și nu este unionistă – ea crede într-un stat moldovean puternic, care poate concura, pe unele aspecte, chiar și cu România. Chiar dacă la București unii mai cred că drumul către Bruxelles trece prin București întreb: am văzut cu toții că Maia Sandu discută direct cu Macron, cu Merkel, de ce ar simți nevoia să discute prin intermediari?
Răspunsul dat de Igor Grosu primei întrebări a celor de la AUR, referitoare la retragerea statului moldovean din CSI, vine să îmi confirme că victoria partidului pro-prezidențial la alegerile parlamentare din Republica Moldova convine strategic Germaniei. Dar și reglementării pașnice a diferendumului transnistrean. Nu exclud ca președintele moldovean să fie cel care va livra reglementarea ruso-germană a acestui conflict și oferirea lui spre replicare Kiev-ului. Susținerea pe care o are Maia Sandu la nivelul Partidului Popular European arată că ea joacă în altă ligă. Una supranațională.
Deocamdată nu știm dacă acest joc dincolo de națiuni este sau nu în favoarea moldovenilor. Cert este că totala victorie a PAS i-a luat pe foarte mulți prin surprindere. Inclusiv pe mine. Înseamnă că oamenii de la butoanele Uniunii Europene au făcut tot posibilul să fie așa. Ceilalți nu s-au împotrivit.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata