Editorial de Victor Nichituș | HEMORAGII PE STÂNGA

0 87
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare anticipate, doar trei formațiuni politice ar accede în viitorul Parlament, potrivit datelor unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor. 37% din cei care au exprimat o opțiune de vot susțin că ar vota Partidul Acțiune și Solidaritate, aproape 36% – Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor, 7,6% ar vota pentru Partidul Șor.
Cercetarea atestă că majoritatea cetățenilor consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită, iar nivelul de trai este în scădere. Aproximativ 70 la sută dintre respondenți au spus că sunt nemulțumiți de situația economică a Republicii Moldova. Peste jumătate cred că nivelul de trai al cetățenilor este mai rău decât acum cinci ani.
Cercetările sociologice confirmă ceea ce am mai notat – scena politică moldovenească este monopolizată de doi mari actori electorali, PAS și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care pot aduna aproximativ același număr egal de voturi – 36/37 la sută din voturi. Între acești doi mari actori este prezent Partidul Șor cu 7,6 la sută – partidul folosește efectul proiectelor concrete destinate cetățeanului în calitate agent electoral, de aici și simpatia permanentă măsurată de sondaje.
Această simpatie pentru redistribuirea bunăstării, că asta face concret acest partid, arată că cetățenii moldoveni răspund pozitiv la politicile concrete de stânga.
Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, declara recent, pentru Europa Liberă, că că Partidul Socialiștilor s-a desprins de agenda de stânga și că, aflându-se la putere, socialiștii nu au redistribuit bunăstarea, așa cum ar fi trebuit să o facă.“Partidul Socialiștilor nu s-a comportat ca un partid de stânga atunci când s-a aflat la guvernare. Ei s-au desprins de agenda de stânga, comportamentul lor, aflați la putere, a fost similiar cu cel al unui partid neo-conservator și nu a atins interesele grupurilor oligarhice”, a subliniat Pistrinciuc.
Imaginea pe care ne-o arată cercetarea sociologică a Asociației Sociologilor și Demografilor că Blocul Electoral Comuniștii/Socialiștii fac un rezultat aproape egal cu cel al PAS, spune că Partidul Socialiștilor a avut nevoie de aura lui Vladimir Voronin pentru a stopa hemoragia de electorat cu care se confruntă. Socialiștii erau/sunt în scădere pentru că politicile lor nu au fost dedicate totalmente claselor defavorizate. Distanța dintre acțiuni concrete de stânga și discurs a fost/este destul de mare.
“ Socialiștii au fost în ultima vreme de partea oamenilor care s-au îmbogățit illicit, datorită acestui comportament, va pierde multe din voturile simpatizanților de pe stânga”, a spus Pistrinciuc. O analiză a activității acestei formațiuni politice ar arăta că Partidul Socialiștilor a fost/este criticată chiar de proprii săi simpatizanți. Cele trei ore de congres al PSRM au arătat că nici imaginea lui Dodon nu este imaculată.
Potrivit lui Pistrinciuc hemoragia de voturi cu care se confruntă socialiștii se va deplasa către Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic. “Va exista o scurgere mare de votanți care se va deplasa către formațiunea politică condusă de Iurie Muntean și Mark Tkaciuk. Acest partid are acum un procent mic, dar, ca urmare a campaniei electorale, va aduna tot votul protestatar existent la adresa socialiștilor” a concluzionat sociologul.
Mass-media moldoveană a anunțat că principala misiune de campanie electorală a Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic îl va constitui întâlnirile cu cetățenii și că pentru realizarea acestui lucru vor cheltui aproape tot bugetul de campanie.” Scopul nostru nu este să intrăm în discuții sterile cu adversarii, vrem să ajungem la un număr cât mai mare de alegători pentru a le prezenta planul nostru – Cinci modernizări pentru Moldova”, a spus Iurie Muntean, unul din liderii acestei formațiuni politice.
Pistrinciuc are, probabil, dreptate – stânga politică nu este atât de consolidată cum se crede, iar socialiștii suferă de hemoragie și pot pierde voturi. Nu se știe cât de mult ajută bandajul lui Voronin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata