Editorial de Victor Nichituș | ÎN MOLDOVA OPOZIȚIA STĂ PE TUȘĂ

0 130
Probabil, în municipiul Bălți vor vota mai puțin de 10 mii de persoane. Autoritatea electorală centrală a anunțat că până la ora 18:00, dreptul la vot și-au exercitat 9 296 de persoane (6,21%).
Contează mai puțin câți au votat ori vor vota, potrivit Codului Electoral, în al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.
Dacă-i convingea pe toți contra-candidații domnului Grigorișin să nu participe la turul doi al alegerilor din Bălți, Marina Tauber câștiga un avantaj considerabil în spațiul public, concentrând atenția asupra acestui proces electoral. Nu s-a întâmplat asta – retragerea domnului Nesterovschi (de la PSRM) din cursa electorală a fost prea puțin exemplificatoare pentru ceilalți contracandidați.
Nici la mitingul organizat astăzi de către Partidul Șor nu s-a simțit un flux mare de locuitori ai orașului Bălți. Indiferența acestor oamenilor, care nu s-au dus nici la alegeri, nici la protestul organizat de P. Șor, este favorabilă în cazul de față celor de la PAS.
Partidul Șor (ori PSRM) nu au reușit să capitalizeze forța protestatară existentă în societatea moldoveană pentru a pune presiune pe partidul de guvernământ. Motivațiile sunt multiple, dar, dacă s-ar fi dorit cu adevărat consolidarea opoziției, socialiștii moldoveni ar fi trebuit să o ajute astăzi pe Tauber să adune în jurul ei mai mulți cetățeni la protest.
În schimb PAS a reușit să schimbe discursul public din jurul procesului electoral din Bălți canalizând atenția publicului către ridicarea imunității lui Ilan Șor, schimbarea perspectivei opiniei publice îi este favorabilă.
Capacitatea ridicată de schimbare a percepției publice și indiferența cetățenilor, reprezintă indicatori care sunt folosiți în avantajul partidului puterii.
Dacă Partidul Acțiunii și Solidarității vor reuși să păstreze aceste două avantaje și vor canaliza atenția publicului către ținte bine stabilite opoziția parlamentară și extra-parlamentară va fi trimisă, pentru mult timp, la plimbare.
Mă doare la bască de ce vor face socialiștii ori simpatizanții lui Șor ori că în acest moment stau pe tușă și citesc ziarul.
Cred însă că atât opoziția parlamentară, cât și cea extra-parlamentară ar trebui să analizeze și să ia măsuri de contracarare a indiferenței cetățenilor dacă vor să conteze în ecuația de putere de viitor.
Fără o opoziție activă, un partid care dispune de 63 de mandate în Parlament poate cădea ușor tentațiilor de folosire în exces a puterii deținute.
Pentru scrutinul din municipiul Bălți au fost tipărite 102 105 buletine de vot, dintre care 51 988 în limba română şi 50 117 în limba rusă.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata