Editorial de Victor Nichituș | MAIA SANDU FACE DEOCAMDATĂ CE SE CUVINE, NU CE ȘI-AR DORI

0 105

Am ascultat atent conferința de presă a președintelui ales, Maia Sandu. Impresia generală este una care confirmă ceea ce am afirmat: președintele Maia Sandu face, deocamdată, ceea ce se cuvine nu ceea ce și-ar dori.

Explic: președintele ales a declarat, cu subiect și predicat, că procedura de declarare a alegerilor anticipate trebuie să respecte câmpul legal. În același timp, Sandu a declarat că actualul Cabinet de Miniștri ar trebui să își dea demisia, pentru că, în opinia domniei sale, votul anti-Dodon a fost și un vot anti-guvernamental. Opinie este discutabilă, dar, politic-electoral vorbind, are dreptul la existență.

Președintele Sandu a declarat că cea mai scurtă cale către alegerile parlamentare anticipate este demisia guvernului Chicu. Întrebată dacă colegii din Parlament vor înainta o moțiune de cenzură, Maia Sandu a spus se examinează toate căile legale de demisie a guvernului.
În același timp, Maia Sandu a spus cu text deschis că actualul legislativ nu are capacitatea de a alcătui o majoritate care să voteze un Cabinet de Miniștri care să lupte împotriva corupților. Declarația este o recunoaștere a faptului că PAS nu are cum forma o majoritate parlamentară fidelă președintelui ales.
La cel puțin două subiecte Maia Sandu nu a putut oferi un răspuns clar. Întrebată cum are de gând să provoace alegerile anticipate, președintele ales nu a putut răspunde clar.
Întrebată cum va restructura Cosniliul Suprem de Securitate răspunsul a fost la fel de ambiguu.
Bucură asumarea de către viitorul șef al statului moldovean a poziției oficiale referitoare la aflarea trupelor militare ruse pe teritoriul statului moldovean: misiunea de pacificare rusă trebuie transformată într-una civilă sub control OSCE, munițiile depozitate în Cobasna trebuie evacuate la fel și trupele militare ale GOTR. Logic, asta înseamnă că dacă muniția nu va fi evacuată, trupele rămân că ce e acolo nu e proprietatea statului moldovean.
Abraham Lincoln spunea că libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine. Exact ce face Maia Sandu.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata