Editorial de Victor Nichituș | NODUL POLITIC BASARABEAN

0 33

Cristian Hrituc a avut dreptate – apariția AUR în campania electorală de la Chișinău complică și mai mult nodurile politice basarabene.

Astăzi, într-un briefing on-line formațiunea politică condusă de Iurie Muntean și Mark Tkachuk a anunțat că va depune o cerere în instanță pentru a contesta înregistrarea Partidului AUR în calitate de partid, concurent electoral – Tkaciuk consideră că CEC a înregistrat un bloc electoral camuflat. În același timp, liderul de facto al Congresului Civic a solicitat conducerii PAS să condamne imediat înregistrarea ilegală a „unui grup politic anti-european, xenofob și unionist”. Potrivit lui Tkaciuk acest grup, „încalcă în mod deschis legislația moldovenească, folosește în campania electorală simbolurile unui alt stat și se folosește de declarațiile publice ale unor politicieni străini de lichidare a independenței statului moldovean”.

Povestea din jurul AUR merită urmărită căci avem de-a face atât cu un proces de contestare al înregistrării unui partid în condițiile în care mai mulți membrii CEC și-au exprimat public temerea referitoare la un bloc electoral ascuns, cât și cu o creștere a puterii de rezonanță publică a AUR.

De asemenea merită de urmărit comportamentul PAS referitor la interferențele unor actori politici externi în campania electorală de la Chișinău – lucru invocat de Tkaciuk. O provocare electorală extrem de inteligentă care, în opinia mea, nu poate fi trecută cu vederea de liderii PAS. Voi aminti că, anterior, Maia Sandu în calitate de concurent electoral, a criticat interferențele politicenilor ruși care au susținut candidatura lui Igor Dodon.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata