Editorial de Victor Nichituș | PAS ARE NEVOIE DE OPOZIȚIE

0 52
O sută de zile de guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate observăm că autoritățile încearcă să se descurce cu materialul uman și financiar existent – le reușește mai bine în plan extern, de unde, atât președintele, cât și primul-ministru, au primit ajutor diplomatic și bănesc – cele 60 de milioane de euro, reprezintă o sumă importantă.
În plan intern lucrurile sunt mai delicate, pentru că există o dublă criză – pandemică și economică. Criza pandemică își spune cuvîntul inclusiv în economie, autoritățile nu au reușit să crească numărul cetățenilor vaccinați iar creșterea prețurilor la gaz metan duce automat la creșteri de prețuri în sectoare conexe, lucru care va afecta bugetul cetățenilor. În același timp, Biroul Național de Statistică constată creșterea prețurilor la produsele alimentare iar șeful Băncii Naționale a anunțat o creștere a inflației. Măsurile de susținere sociale suplimentare care vor fi implementate de guvernanți vor acoperi prea puțin degradarea vieții cetățenilor.
În același timp, majoritatea parlamentară nu are opoziție atractivă care să pună presiune fermă pe autoritatea guvernamentală . Atât socialiștii cât și Partidul Șor au o aură de toxicitate care le scade din capacitatea de atracție. Partidele extra-parlamentare sunt lipsite de președinți și au fost suficient demonizate pentru a mai fi atractive. Partidele nou apărute nu au suficientă tribună informațională pentru a se expune și a căpăta vizibilitate.
Partidul de guvernământ se înșurubează la putere repetând, mai mult sau mai puțin, șabloanele la limita democrației folosite anterior de alte formațiuni politice.
Aplicarea unor tehnologii de împiedicare a apariției unei opoziții atractive reprezintă cel mai negativ aspect al o sută de zile de guvernare.
Pentru a guverna, și a învăța să administreze, Partidul Acțiune și Solidaritate are nevoie de opoziție. Dar mai ales pentru a învăța actul guvernării.
Opoziția, oricare ar fi ea, are nevoie să se consolideze, altfel, în ciuda tuturor criticilor, mai mult sau mai puțin pertinente, PAS va fi prezent la butoane încă un ciclu parlamentar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata