Editorial de Victor Nichituș | PAS CÂȘTIGĂ ALEGERILE – FOC LA GHETE

0 105

Rezultatul BOP, cercetare sociologică realizată de iData la comanda IPP și publicată la data de 5 iulie arăta că doar trei concurenți electorali vor trece pragul electoral de 5 la sută pentru partide, 7 la sută pentru blocuri electorale.
Partidul Acțiune și Solidaritate ar avea un scor de 33,7%. Socialiștii/comuniștii ar înregistra 25,2% iar Partidul ȘOR ar face 6%.
Potrivit acestui sondaj de opinie partidul pro-prezidențial ar avea posibilitatea să aibă majoritatea parlamentară care să-i asigure Cabinetul de MIniștri. NU am crezut datelor prezentate de acest sondaj sociologic. Mea culpa!
Notam pe data de 5 iulie că o confirmare a acestui sondaj de opinie ar însemna:
1. PAS va fi direct responsabil de ceea ce se va întâmpla între Prut și Nistru în viitorii patru ani.
2.În acest caz instituția prezidențială va avea colaborare cu majoritatea parlamentară și, din punct de vedere politic, vom asista la transformarea statului moldovean în republică prezidențială. Chiar dacă acest lucru nu va fi consfințit într-un document. Nu spun că e rău ori că e bine – e o constatare.(în același sondaj se arată că 43% din respondenți își doresc un singur partid la putere).
3.Rezultatul Barometrului de Opinie Publică confirmă tendințele electorale induse în timpul campaniei electorale de către PAS.
4.Tendințele electorale create prin intermediul sondajelor de opinie reprezintă o metodă de manipulare electorală.

Monopolizarea spațiului informațional de către trei partide a dus doar la posibila prezență a acestora în viitorul Parlament. Radicalizarea politică de pe extreme a dus la dispariția centrului politic și a existenței unui partid balama pe scena politică moldovenească. Petruti Doru a explicat în cadrul unui interviu acordat către Europa Liberă la final de campanie electorală că va exista un vot împotrivă – un vot emotiv. Nu am știut să descifrez cât de mare este acest vot. La fel cum nu am crezut că există o marjă atât de mare de neparticipare la vot. Mea culpa!
Rămân la ideea că în acest moment PAS, care își va asuma toată responsabilitatea pentru destinul Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de atenție extremă la posibila apariție a derapajelor de la democrație căci o concentrația de putere în mâinile unui singur partid este periculoasă. Este pentru prima oară din 2001 încoace când o singură formațiune politică deține puterea absolută.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata