Editorial de Victor Nichituș | PDM TREBUIE SĂ ÎȘI ASUME PROPRIA ISTORIE INCLUSIV EPISODUL PLAHOTNIUC

0 109

În aceste zile Partidul Democrat din Moldova își celebrează 24 de ani de la fondare. Nu voi expune aici istoria acestei formațiuni politice moldovene.

Cert este că Partidul Democrat din Moldova a fost mereu criticat pentru pozițiile sale cumpătate, dar și pentru acțiuni care uneori au dezechilibrat politica moldovenească. Una dintre aceste acțiuni a fost venirea în fruntea partidului a lui Valdimir Plahotniuc. Cu critici ori fără, Partidul Democrat din Moldova reprezintă una dintre formațiunile politice cheie din spațiul politic moldovenesc. Cheia aceasta este dată de faptul că acest partid a reușit să fie mult timp, partidul balama, care poate face alianțe, atât cu dreapta, cât și cu stânga politică moldovenească. Acest lucru nu înseamnă că democrații moldoveni nu au identitatea lor proprie ori că nu au șira spinării, din contră – ei sunt stataliști, pro-europeni și pragmatiști.

Au fost criticați că în fruntea acesteu formațiuni politice a ajuns Plahotniuc – în opinia mea, venirea în funcție a acestuia a dus la înregistrarea celui mai bun rezultat electoral obținut vreodată la alegerile parlamentare de acest partid. Plahotniuc a fost etichetat de către presă ca fiind cel mai rău oligarh apărut vreodată între Prut și Nistru. Dar, deocamdată, nu există o hotărîre de judecată în acest sens. Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în anul 2019, după formarea alianței PSRM/ACUM.

Între timp democrații au trecut printr-un proces intern de reformare – o aripă a acestei formațiuni politice s-a despărțit de PDM, chiar dacă cei plecați în frunte cu Andrian Candu  au rămas în suflet social-democrați.

Procesele interne din sânul Partidului Democrat au schimbat ecuația politică moldovenească și își au rolul în apariția crizei politice moldovenești – democrații nu au reșit să își mențină compact numărul de deputați rezultat în urma alegerilor din 2019. Dacă rămâneau uniți, alta era soarta parlamentarismului moldovenesc.

Acuzațiile care se aud în spațiul public, de traseism politic, care stau la baza discursului despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate, pleacă înclusiv de la disensiunile care au existat în sânul Partidului Democrat din Moldova și de la plecarea acestui grup de deputați din fracțiunea parlamentară a PDM. Această pleacare este în opinia mea,  cea mai gravă eroare politică înregistrată în istoria contemporană a acestui partid. Este drept nu cunosc toate detaliile interne.

Esența crizei politice prin care trece la început de an 2021 Republica Moldova se rezumă la lipsa de maturitate a parlamentarismului moldovenesc, parlamentarii moldoveni nu au reușit să formeze o majoritate care să formeze un Cabinet de Miniștri. Această unitate le-a lipsit și deputaților democrați.

Probabil, nu numai Partidul Democrat din Moldova are nevoie de unitate, ci și alte formațiuni politice – la un moment s-a sugerat în presa moldoveană că și socialiștii ar trece prin niște cutremure interene, zvonurile s-au dovedit a fi neîntemeiate ori acoperite cu mișcări care dau dovada unității acestei formațiuni.

Cât despre acuzațiile de care au parte, pot presupune că ele pleacă inclusiv din invidie – în acest moment democrații moldoveni au în provincie structuri de partid consolidate și destul de puternice. Membrii PDM ar trebui să înțeleagă că istoria partidului lor, cu bune și rele, trebuie asumată, istoria nu se schimbă – asumarea istoriei înseamnă responsabilitate.

Iar în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, cel mai important, după unitate, este menținerea activă a structurilor din provincie altfel investiția făcută de fostul președinte ar fi în zadar.

 

vnichitus.wordpress.com

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata