Editorial de Victor Nichituș | RĂZBOIUL DINTRE PREȘEDINȚIE ȘI PARLAMENT A ÎNCEPUT

0 168

Cauză și efect: așa numita „revoluție a tractoriștilor” a dus la concretizarea energiilor pentru depunerea moțiunii de cenzură la adresa Cabinetului Chicu,

votarea bugetului și închiderea sesiunii de toamnă/iarnă a Parlamentului moldovean.

Măsurile extreme luate de PSRM/Pentru Moldova/deputații independenți au plecat de la protestele liderilor din domeniul agriculturii

care au pus presiune pentru demisia premierului Chicu. Ședința de peste zece ore în care s-a votat proiectele politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021

a avut loc în ciuda manifestărilor zgomotoase ale opoziției care, inițial a părăsit sala de ședințe, dar a revenit seara târziu.

Proiectele bugetului și politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, au fost votate chiar dacă mai mulți deputați din opoziție au protestat zgomotos.

La finele ședinței maraton, aproape de orele 23, s-a votat și propunerea președintelui legislativului de închidere a sesiunii parlamentare de toamnă – iarnă.

În perioada 21 – 24 decembrie vor fi convocate două ședințe extraordinare – una pentru discutarea acestei moțiuni,

iar alta cu ocazia inaugurării președintelui Maia Sandu.

Președintele ales, Maia Sandu, a venit cu  o reacție la deciziile parlamentarilor moldoveni calificând deputații care au participat la vot ca fiind „hoți și profitori”.

„La această oră târzie, în Parlament, o grupare de hoți și profitori împarte banii statului, banii oamenilor care muncesc și plătesc impozite.

După ce au discreditat total procesul legislativ, încălcând toate normele, deputații din majoritatea PSRM-Șor au hotărât să împartă între ei banii țării la miezul nopții. Rușine!”, a notat Maia Sandu pe rețelele de socializare.

Majoritatea ad-hoc constituită a repetat modul de constituire a alianței PSRM/PAS/PPDA care, în 2019, s-a născut tot noaptea, sub privirile diplomaților străini.

Atunci s-a spus că a fost recuperată democrația. Tot noaptea a avut loc întâlnirea lui Kozak cu Maia Sandu şi Andrei Năstase şi tot pe întuneric,

fără lumină în sala de ședințe a Parlamentului moldovean, Maia Sandu a fost învestită în funcția de premier al statului moldovean. Istoria se repetă.

Ce semeni, aia culegi. Între Prut și Nistru tocmai a început războiul dintre instituția parlamentară și cea prezidențială.

Parlamentarii moldoveni tocmai i-au arătat președintelui ales ce înseamnă aritmetica parlamentară și locul pe care îl are președintele unui stat parlamentar

în fața unei majorități parlamentare ostile. I-au arătat locul politic, desigur. Au făcut-o fără mânuși dar, a la guerre come a la guerre.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata