Editorial de Victor Nichituș | ULTIMA POSTARE INAINTE DE ALEGERI

0 101

Luni,5 iulie, un lider de opinie din București m-a întreabat, după apariția Barometrul de Opinie Publică, cât de credibile sunt informațiile prezentate în această cercetare sociologică.
Nu am știut ce să-i răspund, dar i-am explicat că cea mai credibilă casă de sondaje existentă între Prut și Nistru este IMAS Inc. I-am spus că BOP-ul are încă aura de cercetare serioasă și că este greu să nu ții cont de rezultatele sociologice prezentate în el.
M-a întrebat care, în opinia mea, sunt mesajele subliminale transmise de cercetarea sociologică în cauză. Am putut să-i răspund imediat: BOP-ul a transmis că jocul electoral este făcut și că partidul pro-prezidențial face majoritatea parlamentară. Semn cert că PAS își dorește să îl ajute pe șeful statului să construiască un stat prezidențial.

Datele prezentate luni, 5 ianuarie, de BOP, confirmă toate tendințele electorale induse și construite în timpul campaniei electorale de către PAS.Tendințele electorale care sunt create prin intermediul sondajelor de opinie reprezintă o metodă de manipulare electorală.
În lipsa altor cercetări jurnaliștii/comentatorii politici lucrează cu datele la care au acces. Alte instituții, mai serioase, lucrează cu alte cercetări mai serioase.

Marți, un lider de opinie de la București, unul care a monopolizat analiza pe spațiul basarabean, afirmă că jocurile electorale între Prut și Nistru s-au făcut și că nu vor mai exista surprize. Semn indirect că președintele moldovean încearcă să inducă ideea, inclusiv la București, că deține întâietatea și că ea este câștigătoarea.Percepția mea este că Maia Sandu vs Igor Dodon sunt la egalitate. Electoratul este inca fluid. Jocurile nu sunt încă făcute.

Miercuri, un amic de la un post de radio internațional îmi solicită opinia despre șansele partidelor mici de a accede în viitorul legislativ moldovean. I-am spus că pe lângă Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, alături de Partidul Șor și Blocul electoral Usatâi sunt suficiente semnale că trei partide, AUR, PDM și Congresul Civic au șanse reale să treacă bariera electorală, probabil unul va trece. I-am spus că AUR mizează pe votul unioniștilor basarabeni care sunt suficienți de mulți în diasporă, dar și între Prut și Nistru, PDM se bazează pe votul Moldovei profunde existente în provincie, care așteaptă fapte nu vorbe, iar Congresul Civic are șanse reale să absoarbă votul stângii ideologice nemulțumită de acțiunile socialiștilor.
Joi, 8 iulie, am făcut publică postarea lui George Simion, co-președinte al AUR România, deputat în Parlamentul de la București în care spune că se află în Italia unde are întâlniri cu susținătorii AUR și îi îndeamnă pe basarabeni cu cetățenie română să voteze AUR. Postarea lui Simion vine în susținerea afirmației mele că, unu – jocul electoral nu a luat sfârșit odată cu apariția BOP-ului, doi – partidele mici pot crea surprize, AUR poate fi una dintre aceste surprize.
Aș fi plăcut impresionat dacă partidul Marianei Durleșteanu ar reuși să treacă pragul electoral. Mi-aș dori să o văd pe Durleșteanu în funcții de conducere ale statului moldovean, știu că ar face față tuturor provocărilor. În același timp, ea poate să pună bazele unei alternative politice pe centru dreapta în cazul în care Partidul Democrat din Moldova nu trece pragul electoral. Dacă va intra în Parlament PDM va demonstra că este cu adevărat un partid mare. Lipsa democraților moldoveni din Parlament va elibera o nișă. Dacă dorește, Durleșteanu o poate prelua.
Concluziile care se impun sunt simple, le-am exprimat într-o postare mai veche: Atât PAS, cât și BECS, știu că partidele micile devorează electoratul.
Maia Sandu și Igor Dodon sunt două fețe ale aceleiași monede – cea a vechiului establishment statal moldovenesc.
PAS a creat în spațiul public mitul potrivit căruia diaspora îi aparține – fals. Diaspora românească are un singur proprietar, am folosit în mod special această metaforă, ea aparține lui Georgică. Iar când spun diasporă românească îi am în vedere și pe basarabeni.
Nu vă dau nici un sfat referitor la alegerile din 11 iulie. Votați oricare partid mic doriți. E democrație. Metafora fotografică de mai jos are o singură explicație – cum alegi, așa îți așterni!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata