Editorial de Victor Nichituș | UN SONDAJ CE ARATĂ O MĂRIE CU ACEIAȘI PĂLĂRIE

0 41

Conform sondajului de opinie realizat de „Intellect Group”, cinci formațiuni politice ar trece pragul electoral în caz de alegeri anticipate – PSRM- 19,4%, PAS – 14,5%, PȘ – 8,6%, PN – 6,5%, PCRM- 4,6%.

Analiza datelor arată că numărul mandatelor de deputat s-ar împărți în modul următor:

PSRM – 37 mandate, PAS – 27 mandate, PȘ – 16 mandate, PN – 12 mandate și PCRM – 9 mandate. De aici.

Trei actori politici importanți în actuala configurație parlamentară, Partidul Democrat din Moldova – asociat la guvernare socialiștilor, Pro-Moldova – noua opoziție pro-activă și Partidul DA, nu s-ar regăsi într-un viitor legislativ. Un semnal prost pentru liderii acestor partide.

Viitorul Parlament ar fi împărțit doar de stânga politică moldoveană în variile ei forme – Partidul Acțiune și Solidaritate este un partid de stânga neo-marxist.
Dreapta conservatoare moldovenească, lipsește.

Exercițiul sociologic al celor de la Intellect Group demonstrează că alegerile anticipate nu sunt extrem de favorabile socialiștilor moldoveni – în viitorul legislativ va exista o aceiași opoziție, dar cu altă pălărie.

Probabilitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate va depinde de rezultatul pe care îl va obține candidatul socialiștilor în primul tur al alegerilor prezidențiale – un scor mai mare va impune o probabilitate mai mare pentru anticipate.

Era de așteptat ca președintele Igor Dodon și liderul PAS, Maia Sandu, să fie favoriții la alegerile prezidențiale.

Potrivit datelor culese de la respondenți doar ei, Igor Dodon cu 22 %, Maia Sandu cu 15 %, au șansa să treacă în turul doi. Dar 22 la sută e puțin pentru declanșarea parlamentarelor.

Potrivit unor studii analfabetismul functional din Republica Moldova se ridică la 43% din populație – cam atâți citesc cuvintele, dar nu înțeleg sensul.

Probabil analfabetismul functional matematic al actualilor deputați din Parlamentul moldovean este de 99% – altfel nu îmi pot explica propaganda încercărilor de demolare a guvernului Chicu.

Citesc că, până la data de 10 octombrie programul național ”Drumuri bune pentru toți” va fi gata.

Adică 1000 de km de drum asfaltat în satele și comunele moldovenești.

Baza electorală a socialiștilor moldoveni se află în provincie, pentru lucruri concrete efectuate – drumuri și apeducte – urmează un vot la fel de concret.

Maia Sandu este a doua în preferințele publicului, prezidențialele precedente au arătat că fără un vot masiv din diaspora ea nu are cum să câștige alegerile.

Comisia Electorală Centrală a difuzat un comunicat de presă în care afirmă că numărul de secții de votare care vor fi deschise în străinătate depinde de mai mulți factori: numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent,

numărul înregistrării prealabile a cetățenilor Republicii Moldova pentru participarea la vot,

informațiile oficiale obținute de către Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință referitoare la pandemia de COVID-19.

Dacă va exista pandemia de coronavirus și în luna noiembrie, iar țările în care se află mulți moldoveni vor refuza să deschidă secții de votare suplimentare, Maia Sandu nu va ajunge președinte.

Dacă aș fi în locul domniei sale, aș cere amânarea alegerilor. Dar nu sunt.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata