EMA a descoperit o legătură între vaccinarea cu Johnson & Johnson și apariția cheagurilor de sânge

0 67

Comitetul de Siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat că apariția trombozelor ar trebui introdusă ca efect advers rar pe prospectul vaccinului Johnson & Johnson, conform comunicatului emis de EMA. Cu toate acestea, autoritatea europeană susține că beneficiul vaccinării depășește riscurile.

Toate cazurile de cheaguri de sânge au apărut la persoane cu vârste sub 60 de ani în decurs de trei săptămâni de la vaccinare, majoritatea la femei. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici, transmit autoritățile europene.

De asemenea, EMA susține că a remarcat faptul că cheagurile de sânge au apărut mai ales în locuri neobișnuite, cum ar fi în venele din creier, abdomen și în artere, asociate cu niveluri scăzute de trombocite în sânge și uneori sângerări. Cazurile analizate au fost foarte asemănătoare cu cele apărute după vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Autoritățile spun că persoanele care se vor imuniza trebui să fie atente la simptomele apărute pe parcursul a trei săptămâni de la vaccinare.

Știre inițială

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) urmează marți să emită avizul cu privire la vaccinul Johnson & Johnson împotriva Covid-19.

Astăzi, la ora 15:00, EMA va susține o conferință de presă privind siguranța vaccinului anti-COVID de la J&J. Decizia este așteptată de mai multe țări europene care vor accelerarea procesului de imunizare a populației.

Săptămâna trecută, în Statele Unite, două agenții de resort au recomandat o pauză în folosirea vaccinului anti COVID-19 de la compania Johnson & Johnson până la investigarea relatărilor despre apariția unor cheaguri de sânge la persoanele vaccinate.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente au spus într-o declarație comună că recomandă suspendarea din motive de precauție.

„Cred că vaccinarea se va relua, poate cu restricții. Nu sunt sigur ce va fi, dacă va fi legat de vârstă sau sex sau dacă va fi însoțit doar de un avertisment”, a declarat consilierul medical de la Casa Albă, Anthony Fauci.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata