Europa luptă să stopeze răspândirea variantei „delta”. Experții spun că ar putea fi prea târziu

0 37

Varianta „delta” a coronavirusului, descoperită pentru prima dată în India, s-a răspândit acum în întreaga lume, provocând noi valuri de infecții în țări precum Marea Britanie, conform unei analize a CNBC.

Acum, există din ce în ce mai multe semnale că Europa continentală se confruntă cu o creștere bruscă a cazurilor de COVID-19.

UE este în alertă, având în vedere că varianta „delta” se răspândește mai ușor, fiind cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât varianta „alfa” găsită pentru prima dată în Anglia.

O serie de țări europene au introdus restricții suplimentare vizitatorilor din Marea Britanie, dar experții consideră că este doar o chestiune de timp până când virusul se va răspândi în toată Europa.

Marți, ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a declarat că varianta „delta” reprezintă acum aproximativ 20% din cazurile Covid-19 din Franța, în comparație cu estimările de săptămâna trecută, care indicau că aceasta reprezintă 9-10% din cazuri.

Insitutul german de sănătate publică „Robert Koch” (RKI) a anunțat că varianta „delta” a reprezentat aproximativ 36% din cazuri în săptămâna 15 – 20 iunie, în creștere cu 15% față de săptămâna precedentă. Lothar Wieler, președintele RKI, a mai spus că varianta reprezintă deja peste 50% din cazurile înregistrate în Germania, a informat marți Deutsche Welle.

Între timp, institutul național de sănătate din Italia a anunțat, vineri, că infecțiile cu variantele „delta” și „kappa” (o mutație care este legată de cea „delta”) au crescut în Italia în ultima lună, reprezentând aproape 17% din totalul cazurilor Covid.

Spania și Portugalia au raportat, de asemenea, o creștere a cazurilor variante delta, la fel ca Polonia, Rusia, Elveția și Turcia. În plus, varianta „delta plus” – o mutație „delta” – a fost detectată și în Europa.

Prea puțin, prea târziu?

Germania și Franța se numără printre țările care au impus restricții de carantină călătorilor britanici, iar Berlinul a făcut un pas mai departe, solicitând UE să adopte o abordare unitară, respectiv carantinarea cetățenilor britanici care aleg să călătorescă în uniunea.

Măsura ar putea fi impusă un pic cam târziu, notează experții.

Mă îndoiesc că țările europene, cu economiile lor deschise și controalele mai relaxare de la frontieră, vor putea ocoli varianta „delta” pentru mult timp … mai ales având în vedere că există deja o circulație locală extinsă”, a spus Tom Wenseleers, un biolog și biostatistician la Universitatea Catolică din Leuven din Belgia, pentru CNBC.

El a menționat că numărul real de infecții din Europa cauzate de varianta delta ar putea fi mult mai mare decât sugerează în prezent estimările.

„Estimez că în Portugalia 90% din cazurile diagnosticate acum pot fi delta, dar cu un accent geografic puternic în jurul Lisabonei. Multe alte țări din Europa, cum ar fi Spania, Germania, Belgia, Luxemburg, Suedia și Țările de Jos, nu sunt însă mai prejos, cu peste 50% din toate cazurile diagnosticate acum fiind, de asemenea, delta”, a menționat el.

Varianta delta reprezintă acum 95% din toate cazurile noi secvențiate în Marea Britanie, iar statisticile, cel mai probabil, se vor aplica și în SUA și Europa, cred experții.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a anunțat, săptămâna trecută, că estimează că, până la sfârșitul lunii august, varianta delta va reprezenta 90% din totalul cazurilor de COVID-19 din UE.

Vaccinarea e salvarea?

Programele de vaccinare anti-COVID ar putea fi soluția salvatoare, dacă țările din Europa se pot mobiliza suficient de repede. Un studiu realizat de Public Health England în luna mai a arătat că administrarea ambelor doze de vaccinuri dezvoltate de AstraZeneca-Oxford University și Pfizer-BioNTech (vaccinurile cele mai răspândite în Europa) oferă o protecție eficientă împotriva variantei delta. Cu toate acestea, ambele vaccinuri au fost semnificativ mai puțin eficiente după o singură administrare.

Ca atare, miza Europei este să vaccineze complet milioane de oameni și în special tinerii, care au fost ultimii din rândul celor care au avut acces la imunizare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata