Europarlamentari: Modificările care subminează integritatea procesului electoral în Republica Moldova sunt de neacceptat

Hearing of Didier REYNDERS, Commissioner-designate, Justice- Arrival
0 51

Preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureşan, împreună cu preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, şi vicepreşedintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki, au venit cu o reacţie în urma, “recentelor acţiuni ale Guvernului socialist (PSRM) al Republicii Moldova care subminează integritatea procesului electoral”.

„Urmărim îndeaproape modul în care recentele schimbări adoptate de PSRM subminează integritatea procesului electoral înainte de alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020 şi acest lucru este îngrijorător pentru noi. Partidul preşedintelui Dodon este lipsit de ruşine şi de scrupule atunci când interpretează şi modifică reglementările electorale doar pentru a ajuta candidatul său să obţină o nouă victorie.

Este mai îngrijorător cum Comisia Electorală Centrală (CEC), o instituţie al cărei unic rol este de a asigura alegeri libere, corecte şi transparente, joacă, de asemenea, după scenariul PSRM-ului. Este inacceptabil faptul că CEC încearcă să schimbe regulile de finanţare a campaniei cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri prin interzicerea utilizării donaţiilor financiare către partidele politice de către candidaţii aceloraşi partide. Acest lucru nu numai că reprezintă un pericol semnificativ pentru o concurenţă liberă şi echitabilă între candidaţi, dar şi subminează considerabil şansa tuturor candidaţilor de a desfăşura o campanie liberă şi corectă.

Vedem tot mai multe nereguli electorale care pun în pericol alegerile prezidenţiale democratice din Republica Moldova. Rapoartele privind falsificarea cererilor de preînregistrare pentru deschiderea secţiilor de votare din Federaţia Rusă sau riscul ca rezidenţii din regiunea separatistă transnistria să fie cooptaţi în schemele de cumpărare a voturilor sunt deosebit de îngrijorătoare.

Cu puţin mai mult de o lună înainte de alegerile prezidenţiale, CEC trebuie să respecte regulile şi să asigure pentru toţi candidaţii, nu doar pentru elita guvernamentală, o campanie electorală liberă şi corectă. În cooperare cu toate organismele internaţionale, OSCE, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, vom monitoriza îndeaproape integritatea campaniei electorale din Republica Moldova. Orice manipulare sau abatere de la standardele democratice va avea drept rezultat o condamnare puternică şi o revizuire a relaţiilor UE – Moldova”, susţin oficialii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata