Expert: 13450 lei/lunar este salariul aşteptat de către cei din R. Moldova, pentru a nu pleca din ţară

0 81

Majoritatea cetăţenilor din R. Moldova spun că dacă ar primi lunar un salariu de 13450 de lei, acest fapt i-ar determina să rămână în ţară şi să nu emigreze. Această sumă este de 2 ori mai mare decât salariul net din Republica Moldova, care în acest an va constitui circa 6600 de lei/lunar. Aceste date au fost calculate de către expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, în baza unui sondaj de opinii realizat în luna octombrie, pe un eşantion de 1100 persoane de către CBX-AXA.

Salariul mediu acceptat în acest an pentru a nu emigra din ţară este cu 14,6% sau 1710 lei/lunar mai mult decât anul trecut. Este cea mai mare creştere din toţi cei 4 ani de când IDIS „Viitorul” realizează astfel de sondaje.

 

Aşteptările salariale diferă substanţial, în dependenţă de vârsta respondentului. Astfel, tinerii de 18-29 de ani au cele mai mari aşteptări salariale, de 15920 lei/lunar, cea ce este cu 40% mai mult decât aşteptările persoanelor în vârstă, care s-ar mulţumi şi cu 11200 lei/lunar. Însă, aici trebuie să atragem atenţia asupra unui aspect important. Aşteptările oamenilor în vârstă, apţi de muncă, sunt de două ori mai mari decât salariile existente, iar aşteptările persoanelor în etate sunt de 4 ori mai mari decât pensia medie lunară. Această înseamnă că cel mai defavorizat grup social din Republica Moldova sunt anume persoanele în etate, deoarece veniturile lor sunt de 4 ori mai mici, decât aşteptările lor.

În funcţie de locul de trai al respondenţilor, există o diferenţă dintre cei care locuiesc în oraşe şi aşteaptă un salariu mediu lunar de 13810 lei şi locuitorii din sate, care s-ar mulţumi şi cu 11530 lei/lunar.

Prezintă interes aşteptările salariale ale familiştilor, care diferă esenţial după numărul de copii de până la 18 ani din familii. Astfel, cele mai mari aşteptări salariale sunt la familiile cu 1 sau doi 2 copii, iar cele mai mici la familiile fără copii sau la cele cu 3 şi mai mult. În dependenţă de studiile respondenţilor, salariile cele mai mari le aşteaptă persoanele cu studii superioare 15940 lei/lunar, cu 32% mai mult decât persoanele cu şcoală medie sau studii incomplete, care s-ar mulţumi şi cu 12090 lei/lunar.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata