Expert constituțional: Majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR e o ficțiune

1 1.019

„Ceea ce a întreprins astăzi PSRM, că a acumulat semnături, nu se încadrează în prevederile Regulamentului Parlamentului adoptat prin lege organică.

Deci este o ficțiune și o tentativă de a înconjura prevederile legale”.

Declarația a fost făcută de expertului în drept constituțional, Alexandru Arseni în legătură cu evenimentele petrecute, ieri, în Parlament.

Expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, mai spune că majoritatea parlamentară creată ieri de PSRM-ȘOR nu este una formalizată,

atât încât nu au fost prezentate procesele verbale și nu s-a legalizat coaliția sub formă de document.

Astfel, președintele Maia Sandu, nu ar fi obligată să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.

„Articolul 4, aliniat 12 din Regulament spune că majoritatea parlamentară este considerată fracțiunea sau coaliția fracțiunilor, anunțată prin declarație,

care cuprinde mai mult de jumătate dintre deputații aleși.

Ceea ce a întreprins astăzi PSRM că a acumulat semnături, nu se încadrează în prevederile Regulamentului Parlamentului adoptat prin lege organică.

Deci, este o ficțiune și o tentativă de a înconjura prevederile legale. Nu sunt mai multe candidaturi înaintate.

Fracțiunea în cadrul consultărilor președintelui cu fracțiunea, pot să propună o candidatură. Dreptul exclusiv, constituțional de a determina candidatura

pentru a fi desemnată la funcția de prim-ministru al Guvernului îi aparține președintelui RM, nu fracțiunilor.

De aceea doamna președinte, dacă a pronunțat că prin decret va fi desemnată la funcția de prim-ministru candidatura Nataliei Gavrilița, s-au terminat restul discuțiilor.

Aceasta este soluția constituțională, care se încadrează în prevederile legale, și urmează ca timp de 15 zile candidatul desemnat să prezinte Parlamentului

programul de activitate și lista miniștrilor”, a declarat Alexandru Arseni.

Alexandru Arseni a mai adăugat că nu există coaliție, ci doar o listă constituită ad-hoc cu un singur scop

de a tergiversa procesul de executări în putere de către președintele RM.

„Niciun fel de suspendare din funcție nu se încadrează aici. Atât ce pot face ei este să sesizeze CC să o mai interpreteze o dată.

Când se formează majoritatea din fracțiuni, coaliție, fiecare fracțiune la ședința sa adoptă hotărârea prin proces verbal că se constituie o coaliție majoritară parlamentară cu următoarele fracțiuni.

Deci, nu avem nici a partidului ȘOR, nici PSRM, nici altul. Aceste procese verbale trebuiau să fie prezentate în ședință către plenul Parlamentului,

de care se ia act și apoi se merge mai departe”, a declarat expertul în drept constituțional.

Prezentă în cadrul talk-showului, deputata PAS, Veronica Roșca, a declarat că inițial se vehicula cu două liste, pentru a face iluzia unei majorități mai mari.

„Ieri erau deja două-trei nume cu care se vehiculau, inclusiv Mariana Durleșteanu și încă două nume masculine.

Astăzi au fost două liste de semnături pregătite din timp pentru a da senzația că este o coaliție foarte largă, nu doar PSRM – ȘOR.

A fost meticulos gândită pentru că de ieri se cunoștea că astăzi la 12:00 trebuiau să iasă cu scenariul. Inițial s-a vorbit despre 55 de semnături,

după care s-a rămas la 54.

După cum spuneam au fost două liste paralele prin care au fost semnate inițial între ora 12:00 și 13:00 cea din 55 de deputați. La 54 s-a ajuns spre seară,

când se luau permanent pauze și s-a ajuns la o oră jumătate.

Miza a fost să mai atragă semnături ca să pară o coaliție largă, să dea senzația că nu sunt doar ei. Pe a doua listă inițial ȘOR nu era.

S-a încălcat și procedura, pentru că trebuia să fie epuizat votul pentru Cabinetul Gavrilița propus de președinte, apoi de trecut la partea unde se anunță o altă coaliție”,

a declarat Veronica Roșca în cadrul talk-showului „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Deputata PD, Monica Babuc susține că s-a vehiculat cu cele două liste pentru a convinge celelalte fracțiuni parlamentare că merge vorba de o coaliție foarte largă.

„Se vehiculau ieri discuții de tot felul, însă nume concrete noi nu am cunoscut. Se discuta doar că mâine probabil PSRM va veni cu o propunere la funcția de premier. Într-adevăr, în una din pauze, președintele PD Pavel Filip a fost invitat la discuții de cei din PSRM și ni s-a propus să susținem acest cabinet.

Am auzit și despre cele două liste, probabil se încerca să ne motiveze pe noi, știind că am declarat că nu participăm la nicio ofertă politică în care este implicat ȘOR. Imediat după acest refuz al PD-ului a fost anunțată lista nominală a coaliției formalizate.

Este un gest disperat pentru că au mers la riscul de a le scade raitingul asociindu-se cu Șor, doar ca să nu meargă la alegeri anticipate”, a declarat Monica Babuc.

 

 

sursa: jurnal.md

1 Comentariu
  1. SeVeN spune

    Dl Arseni are perfectă dreptate. În opinia mea, „majoritate formalizată”, logic, e acea majoritate formată oficial, prin asumarea de angajamente şi responsabilităţi reciproce ale entităţilor parlamentare constituante – de ex., într-un bloc, alianţă, coaliţie sau altă formă politică, dar, obligatoriu, să fie cu caracter permanent sau, cel puţint, de durată. Or, aşa-zisa „majoritate” dodonistă nu e altceva decât o făcătură Ad-Hoc!, cropită pe genunchi, şi care va dispărea de cum va avea loc farsa pusă la cale -ipotetica învestire a guvernului şordon…Sraniu lucru, oare domnul Al.Tănase, fostul preşedinte al CC, dar şi un şir de alţi zişi „constituţionalişti”, „experţi” în totul şi în toate, politologi şi, desigur, politicieni de tot rangul, extrem de vocali în aceste zile, oare ei chiar nu înţeleg elementarul lucru că o listă cu semnatături ninidecum nu înseamnă „majoritate formalizată”?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata