Expert, despre programul anti-corupție al Maiei Sandu și riscul transnistrean: „Trupele ruse sunt brațul înarmat al mafiei”

0 94

Maia Sandu nu poate renunța la programul său politic de combatere a corupției, care este alimentată major de existența zonei separatiste în Transnistria, chiar dacă pe această dimensiune politica noul ales președinte a RM intră în conflict existențial nu doar cu mafia autohtonă, dar și cu ramificațiile ei internaționale acoperite de interesele geopolitice ale Moscovei. De această părere este comentatorul politic Anatol Țăranu.

Potrivit lui, problema prezenței ilegale a trupelor ruse în RM, precum și a conflictului transnistrean per ansamblu, necesită o abordare complexă cu un înalt grad de competență și expertiză profesională din partea echipei noului președinte.

„Reacția disproporționată la declarația nevinovată a președintei Maia Sandu cu privire la imperativul retragerii trupelor ruse din RM pune pe gânduri, dar și trădează anumite planuri revanșarde din partea perdanților alegerilor recente ale președintelui. Orice încercare a RM de a evada de sub tutela Kremlinului va provoca reacții de restabilire a status quo. Conflictele teritoriale din fostul spațiu sovietic sunt menținute în stare înghețată anume cu scopul de a păstra influența geopolitică rusă în zonele respective, dar și pentru a reactiva aceste conflicte în momentul când apare pericolul diminuării acestei influențe” a menționat Anatol Țăranu într-o analiză plasată pe pagina sa de faceobook.

Potrivit expertului, compromiterea constantă de către Moscova a procesului de soluționare politică a conflictului transnistrean urmărește două obiective: 1. Menținerea prezenței militare ruse și, deci, a controlului geopolitic rus asupra zonei; 2. Funcționarea mecanismului economic ilicit din zona transnistreană în beneficiul unor grupări mafiote extrem de influente de la Moscova, Tiraspol, Chișinău și Kiev.

„Trupele ruse din Transnistria, asistate de numeroase trupe paramilitare separatiste, de fapt, joacă rolul brațului înarmat al mafiei. Nu trebuie să existe nici un dubiu privind provocarea și antrenarea acestor forțe militare într-un nou război pe Nistru, în cazul pericolului anihilării efective a schemelor economice mafiote din Transnistria” susține Anatol Țăranu.

Expertul a mai adăugat că situația se complică și datorită faptului, că actuala vice prim-ministră, responsabilă de dosarul transnistrean, a fost selectată în post după criterii absolut netransparente, fără nici un background pe domeniul de responsabilitate. Pe acest fundal cresc enorm cerințele față de competența și inteligența bordului de consilieri prezidențiali, îndeosebi pentru candidaturile consilierilor responsabili de dosarele transnistrean, de politică externă și a secretarului Consiliului Superior de Securitate. „Este clar, că noul președinte va avea o misiune extrem de complicată chiar din prima zi a mandatului său. Să sperăm că Maia Sandu foarte repede va parcurge distanța care separă postura președintelui de succes de partid , de postura președintelui de succes a tuturor cetățenilor moldoveni” a conchis Anatol Țăranu.

Amintim că pe 26 noiembrie, curent, președintele ales Maia Sandu a menționat în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune necesitatea retragerii trupelor militare rusești din Transnistria.

“Voi încerca să obţin retragerea Grupării operative a trupelor ruseşti (OGRV) din Transnistria. Aceasta este poziţia oficială a Republicii Moldova, care nu s-a schimbat şi pe care voi continua să o promovez. Nu este nimic nou, toate guvernele noastre au avut acest punct de vedere, şi anume, această grupare operativă trebui retrasă. Este foarte important de restabilit integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Această declarație a generat reacția Ministerului rus de Externe care a declarat că acest lucru ar putea submina eforturile de reglementare paşnică a conflictului transnistrean.

De situaţie a profitat și președintele în exercițiu Igor Dodon, care s-a solidarizat cu poziţia Moscovei, avertizând că e gata să scoată populaţia în stradă în scopul menţinerii păcii.

 

sursa: jurnal.md

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata