Expert: Victoria Maiei Sandu, semnificativă pentru Ucraina

0 116

Alegerea Maiei Sandu în calitate de preşedintă a Republicii Moldova este extrem de importantă pentru Ucraina şi nu doar din cauza Crimeei.

Potrivit agenţiei Infotag, această opinie a fost exprimată pentru publicaţia ucraineană “Evropeyskaya Pravda” de către şeful adjunct al biroului preşedintelui Ucrainei, consilierul diplomatic al preşedintelui, Igor Jovkva.

El consideră că nu întâmplător preşedintele Ucrainei “nu doar că a felicitat-o pe Maia Sandu cu ocazia victoriei în alegeri, fiind unul dintre primii şefi de stat, dar a avut şi o conversaţie telefonică separată cu Maia Sandu”.

“Promptitudinea felicitării şi deschiderea către dialog nu sunt întâmplătoare. La urma urmei, vorbim despre un stat vecin cu care Ucraina are peste 1200 km de frontieră comună, unde trăiesc peste 180 de mii de ucraineni. Volodimir Zelenski şi Maia Sandu se cunosc personal din iulie 2019, când ea a vizitat Kievul în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova. Chiar şi atunci, am văzut abordarea constructivă a Maiei Sandu, deschiderea ei spre aprofundarea relaţiilor de bună vecinătate şi parteneriat cu Ucraina”, a spus expertul.

Potrivit lui, victoria Maiei Sandu este, de asemenea, importantă “din punctul de vedere al menţinerii imuabilităţii politicii de la Chişinău de a sprijini suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul hotarelor sale recunoscute la nivel internaţional”.

“Este, de asemenea, o confirmare a menţinerii cursului european al R. Moldova, a direcţionării ţării către reformele europene. Aici abordările noastre coincid complet. În special, Ucraina şi Moldova, împreună cu Georgia, sunt cei mai activi participanţi la iniţiativa Parteneriatului estic al UE. Şi este bine că Moldova îşi va menţine în continuare această activitate”, a spus Igor Jovkva.

El consideră că victoria evidentă a Maiei Sandu este importantă şi “din punct de vedere al securităţii şi stabilităţii atât în Moldova, în regiune, cât şi pe continentul european în ansamblu”.

“Sperăm sincer că temerile cu privire la posibilele revolte în Moldova, inclusiv cele inspirate din exterior, nu vor fi confirmate. Acest lucru este foarte important, în special, ţinând cont de evoluţia actuală a situaţiei din Belarus şi de agravarea recentă a conflictului din Nagorno-Karabakh”, a spus expertul.

El este încrezător că rezultatele alegerilor prezidenţiale din Moldova “deschid o nouă oportunitate pentru reluarea reală a parteneriatului ucrainean-moldovenesc”. În primul rând, este vorba despre intensificarea dialogului politic la nivelul şefilor de stat, care ar trebui “menţinut în permanenţă”. Potrivit lui, de exemplu ” ar putea fi examinată opţiunea de lansare a reuniunilor anuale în formatul Consiliului prezidenţial”.

“Eforturile ar trebui, de asemenea, să fie unite pentru a restabili dinamica comerţului şi a cooperării economice, care a fost afectată negativ în contextul pandemiei de coronavirus. În acest scop, este necesară iniţierea următoarei reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru comerţ şi cooperare economică.

Sunt convins că copreşedintele Comisiei a părţii ucrainene, vicepremierul Alexei Reznikov va putea conveni asupra modalităţilor unei astfel de întâlniri cu omologul său moldovenesc în viitorul apropiat”, a spus Igor Jovkva, exprimând deschiderea Ucrainei pentru implementarea proiectelor de infrastructură.

El şi-a exprimat încrederea că vizita Maiei Sandu la Kiev “va avea loc la începutul anului 2021, iar situaţia epidemiologică nu va interfera aceste planuri”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata