Experţi în finanţe şi economie: Premierul Ion Chicu trebuie să ceară anularea legilor votate la miezul nopţii şi să le atace la Curtea Constituţională

0 147

Legile votate la miezul nopţii de deputaţii majorităţii neoficializate PSRM-Şor privind politica bugetar-fiscală, bugetul de stat, sistemul de pensie şi abrogarea legii miliardului vor duce la un colaps economic. În aceste condiţii, premierul Ion Chicu trebuie să vină în faţa Legislativului cu un proiect de asumare a Guvernului prin care să anuleze aceste legi şi să le atace la Curtea Constituţională, dat fiind că acestea nu au acoperire financiară şi nu au primit avizul Guvernului înainte de a fi votate de deputaţii controlaţi de Igor Dodon şi Ilan Şor. Opinile respective au fost exprimate în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova de către experţii în finanţe şi economie, Veaceslav Negruţa şi Veaceslav Ioniţă.

„Politicienii au călcat în picioare Guvernul R. Moldova. Au fost votate un şir de legi în privinţa cărora Constituţia R. Moldova spune că dacă nu există avizul Guvernului nu pot fi votate. Orice lege care trage după sine modificarea cheltuielilor, bugetului are nevoie de avizul pozitiv al Guvernului. Dacă acest Guvern are un gram de demnitate trebuie să vină cu un proiect de lege asumat în faţa Parlamentului prin care să anuleze toate aceste năzbâtii votate ieri la miez de noapte. Evident că Guvernul este acela care trebuie să atace aceste legi la Curtea Constituţională”, a declarat expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă.

Veaceslav Negruţă a menţionat că legile votate ieri în Parlament demonstrează existenţa unei înţelegeri între Igor Dodon şi Ilan Şor.

„Au fost situaţii când am intrat în noul an cu fără un buget aprobat. Acum avem o situaţie puţin diferit. Avem un preşedinte care a pierdut alegerile şi care în două săptămâni a boţit un şir de proiecte şi iniţiative care le-a introdus cu de-a sile, cu forţa în aprobări parlamentare, printre care şi politica bugetar fiscală şi cele trei bugete. Este clar că preşedintele care pleacă are anumite angajamente, pe care e forţat să le onoreze, altfel rămâne dator faţă de creditorii şi suporterii pe care i-a avut pe perioda mandatului. De aceea folosirea fracţiunii PSRM şi a noii creaturi numite platforma Pentru Moldova arată elementul de târg şi negocieri din întuneric. Acest Parlament nu mai este legitim şi nu mai reprezint credinţa poporului”, a explicat Negruţă.

Expertul, la fel, a criticat legile bugetare votate de deputaţi, menţionând că acestea de fapt complică considerabil situaţia economică şi financiară a R. Moldova, ci nu o îmbunătăţeşte, aşa cum afirmă parlamentarii lui Igor Dodon.

 

sursa: tvrmoldova.md 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata